Špajza 09. studenoga 2021.

Imamo 10 trikova za pripremu najbolje tople čokolade

; Savjeti za pripremu domaće tople čokolade foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Topla čokolada jedan je od razloga zašto volimo jesen i hladnije dane!

Što je bolje od šalice guste, kremaste tople čokolade u prohladne jesenske dane? Ništa - osim možda šalice tople čokolade s mirisom kardamoma, cimeta i drugih aromatičnih začina ili verzije s amarettom i morskom soli, odluka je zaista teška. 

Za početak, moramo naglasiti da postoji (velika) razlika između vruće čokolade i vrućeg kakaa. Prva je napravljena od čvrste polu ili gorko slatke čokolade, ponekad s dodatkom kakaa u prahu, mlijeka i vrhnja, malo šećera ili ekstrakta vanilije. Potonji se pravi od kakao praha, šećera i vrućeg mlijeka ili vode.

Mi biramo vruću čokoladu, jer život je prekratak da bismo se zadovoljili mlakom šalicom već pripremljene mješavine kakaa u mikrovalnoj pećnici. U nastavku otkrivamo neodoljive kombinacije koje će te zasigurno zagrijati ovih dana!

1. Mliječni napitak od smrznute vruće čokolade

Skuhaj vruću čokoladu, a zatim ju ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu. Potom ju ravnomjerno izlij u kalupe za led i stavi u zamrzivač, kako bi napravila kockice leda od vruće čokolade. Kada se stvrdnu, ubaci kockice kakaa u blender, dodajući još malo mlijeka (ili sladoleda) i čokolade. Miksaj dok ne postane kremasto. Posluži u velikoj šalici, uz žlicu tučenog slatkog vrhnja. 

2. Vruća čokolada sa sljezom

Sljez, poznatiji kao marshmallow, posebno vole djeca s obzirom na pjenastu teksturu i sladak okus. Napuni šalicu (koja može ići u pećnicu) vrućom čokoladom i izdašnom količinom marshmallowa. Stavi šalicu u pećnici. Ostavi vrata pećnice lagano otvorena kako marshmallow ne bi zagorio. Ostani pokraj pećnice i gledaj kako se sljez prži i topi u samo nekoliko minuta. Nakon što poprimi lijepu zlatno smeđu boju, oprezno izvadi šalicu iz pećnice i uživaj u neodoljivom napitku. 

3. Bijela vruća čokolada s bundevom 

U vruću čokoladnu smjesu dodaj pola šalice pirea od bundeve, čajnu žličicu ekstrakta vanilije i 1/4 šalice komadića bijele čokolade i miješaj dok se svi sastojci ne otope, a smjesa postane gusta i ravnomjerno sjedinjena.

4. Crvena vruća čokolada

Zamijeni komadiće tamne čokolade u glavnom receptu s komadićima bijele čokolade, zatim dodaj 50 grama kremastog sira, malo punomasnog vrhnja i četiri kapi crvene prehrambene boje i uživaj u savršeno kremastoj (i vizualno impresivnoj) vrućoj čokoladi. 

5. Aromatična vruća čokolada

U glavni recept dodaj dvije mahune zvjezdanog anisa, 10 mahuna kardamoma, dva štapića cimeta, ¼ žličice pimenta, žličicu ribanog đumbira i tri žlice tamno smeđeg šećera. Lagano pirjaj, ne dopuštajući da smjesa zavrije, a zatim pomoću sita procijedi krute začine prije posluživanja.

6. Bogato začinjena topla čokolada

Dodaj ½ žličice čilija u prahu, dva štapića cimeta, dvije žlice tamnosmeđeg šećera i žlicu ekstrakta vanilije u glavni recept za vruću čokoladu, a zatim ju lagano pirjaj 10 minuta. Prije posluživanja, izvadi štapiće cimeta. 

7. Maslac od kikirikija za još bolji okus

Umiješaj žlicu maslaca od kikirikija u svaku šalicu vruće čokolade dok se ne otopi, a zatim na vrh stavi kuglicu marshmallowa. 

8. Topla čokolada s aromom badema 

Amaretto je liker koji se pravi od koštica badema, a odličan je dodatak vrućoj čokoladi. Dodaj malo likera Amaretta i prstohvat morske soli u svaku šalicu. Promiješaj i posluži.

9. Vruća čokolada sa sladoledom

Dodaj kuglicu svog omiljenog okusa sladoleda u šalicu vruće čokolade, a prije posluživanja dodaj i nekoliko kapljica čokoladnog sirupa i žlicu tučenog slatkog vrhnja. 

10. Nutella je uvijek dobar izbor!

U svaku šalicu vruće čokolade umiješaj žlicu Nutelle dok se ne otopi i uživaj u pravoj čokoladnoj rapsodiji!

Isprobaj odlične recepte za vruću čokoladu: 

Možda vas zanima... Dvije minute i žlica Nutelle za najslađu vruću čokoladu Recepti Možda vas zanima... Zagrij se vrućom čokoladom s tajnim dodatkom Recepti vruća čokolada Možda vas zanima... Spoji vruću čokoladu i naranču. Oduševit ćeš se! Recepti Možda vas zanima... Počasti se vrućom bijelom čokoladom s cimetom, đumbirom i anisom Recepti

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.