Što je bolje od šalice guste, kremaste tople čokolade u prohladne jesenske dane? Ništa - osim možda šalice tople čokolade s mirisom kardamoma, cimeta i drugih aromatičnih začina ili verzije s amarettom i morskom soli, odluka je zaista teška.
Za početak, moramo naglasiti da postoji (velika) razlika između vruće čokolade i vrućeg kakaa. Prva je napravljena od čvrste polu ili gorko slatke čokolade, ponekad s dodatkom kakaa u prahu, mlijeka i vrhnja, malo šećera ili ekstrakta vanilije. Potonji se pravi od kakao praha, šećera i vrućeg mlijeka ili vode.
Mi biramo vruću čokoladu, jer život je prekratak da bismo se zadovoljili mlakom šalicom već pripremljene mješavine kakaa u mikrovalnoj pećnici. U nastavku otkrivamo neodoljive kombinacije koje će te zasigurno zagrijati ovih dana!
1. Mliječni napitak od smrznute vruće čokolade
Skuhaj vruću čokoladu, a zatim ju ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu. Potom ju ravnomjerno izlij u kalupe za led i stavi u zamrzivač, kako bi napravila kockice leda od vruće čokolade. Kada se stvrdnu, ubaci kockice kakaa u blender, dodajući još malo mlijeka (ili sladoleda) i čokolade. Miksaj dok ne postane kremasto. Posluži u velikoj šalici, uz žlicu tučenog slatkog vrhnja.
2. Vruća čokolada sa sljezom
Sljez, poznatiji kao marshmallow, posebno vole djeca s obzirom na pjenastu teksturu i sladak okus. Napuni šalicu (koja može ići u pećnicu) vrućom čokoladom i izdašnom količinom marshmallowa. Stavi šalicu u pećnici. Ostavi vrata pećnice lagano otvorena kako marshmallow ne bi zagorio. Ostani pokraj pećnice i gledaj kako se sljez prži i topi u samo nekoliko minuta. Nakon što poprimi lijepu zlatno smeđu boju, oprezno izvadi šalicu iz pećnice i uživaj u neodoljivom napitku.
3. Bijela vruća čokolada s bundevom
U vruću čokoladnu smjesu dodaj pola šalice pirea od bundeve, čajnu žličicu ekstrakta vanilije i 1/4 šalice komadića bijele čokolade i miješaj dok se svi sastojci ne otope, a smjesa postane gusta i ravnomjerno sjedinjena.
4. Crvena vruća čokolada
Zamijeni komadiće tamne čokolade u glavnom receptu s komadićima bijele čokolade, zatim dodaj 50 grama kremastog sira, malo punomasnog vrhnja i četiri kapi crvene prehrambene boje i uživaj u savršeno kremastoj (i vizualno impresivnoj) vrućoj čokoladi.
5. Aromatična vruća čokolada
U glavni recept dodaj dvije mahune zvjezdanog anisa, 10 mahuna kardamoma, dva štapića cimeta, ¼ žličice pimenta, žličicu ribanog đumbira i tri žlice tamno smeđeg šećera. Lagano pirjaj, ne dopuštajući da smjesa zavrije, a zatim pomoću sita procijedi krute začine prije posluživanja.
6. Bogato začinjena topla čokolada
Dodaj ½ žličice čilija u prahu, dva štapića cimeta, dvije žlice tamnosmeđeg šećera i žlicu ekstrakta vanilije u glavni recept za vruću čokoladu, a zatim ju lagano pirjaj 10 minuta. Prije posluživanja, izvadi štapiće cimeta.
7. Maslac od kikirikija za još bolji okus
Umiješaj žlicu maslaca od kikirikija u svaku šalicu vruće čokolade dok se ne otopi, a zatim na vrh stavi kuglicu marshmallowa.
8. Topla čokolada s aromom badema
Amaretto je liker koji se pravi od koštica badema, a odličan je dodatak vrućoj čokoladi. Dodaj malo likera Amaretta i prstohvat morske soli u svaku šalicu. Promiješaj i posluži.
9. Vruća čokolada sa sladoledom
Dodaj kuglicu svog omiljenog okusa sladoleda u šalicu vruće čokolade, a prije posluživanja dodaj i nekoliko kapljica čokoladnog sirupa i žlicu tučenog slatkog vrhnja.
10. Nutella je uvijek dobar izbor!
U svaku šalicu vruće čokolade umiješaj žlicu Nutelle dok se ne otopi i uživaj u pravoj čokoladnoj rapsodiji!
Isprobaj odlične recepte za vruću čokoladu: