Hobotnica - stvorena za ukusne maštarije

Thinkstock
Hobotnica se nekada smatrala siromašnim ulovom za skroman objed dok je u današnje vrijeme stekla status cijenjene namirnice mekog i tako ukusnog mesa
Vidi originalni članak

Kao najveći glavonožac Jadrana, hobotnica živi na stjenovitim obalama, a voli pjeskovita i kamenita dna. Njezina hrana su rakovi i školjke da bi zatim narasla i do tri metara duljine i dosegla težinu do čak 15 kilograma.

Hobotnica ima osam jednakih krakova, a posebnom je čini i vrećica s crnilom koje ispušta kada se osjeća ugroženom. 

Njezino je divno, meko i podatno meso u gastronomskom svijetu izraslo u pravu deliciju pa je tako najčešći gost menija restorana s obale, ali i onih kontinentalnih. Hobotnica je zbilja svestrana namirnica, uklapa se u čitav niz izvrsnih jela, a samo neka od njih su različite varijante salata, brudeti, peka i gulaši.



Prije pripreme hobotnicu je potrebno do 12 sati držati u slatkoj vodi ili pak je smrznuti i pripremati sljedeći dan. Na taj će način postati mekša, a samim time i daleko ukusnija. Pri kuhanju, hobotnica ispušta sol pa je tako nije potrebno čak ni pretjerano začinjavati. 

Odlično će se složiti s krumpirom, palentom, bobom, različitim mahunarkama i kvalitetnim bijelim vinom. 
 



Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoja omiljena jela ili isprobati neke sasvim nove okuse, posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama – posjetite Hrvatska365 Gourmet!

Posjeti Gastro.hr