Iskoristi kore citrusa za čišćenje masnoće u kuhinji

Tara Winstead/Pexels; Daiga Ellaby/Unsplash Od kore citrusa napravi prirodno sredstvo za uklanjanje masnoće
U borbi s tvrdokornim mrljama od masnoće na kuhinjskim ormarićima i radnim površinama pobjedu ti mogu donijeti kore citrusa. Stoga ne bacaj kore od naranče, limuna ili grejpa, bolje ih pretvori u efikasno sredstvo za čišćenje!
Vidi originalni članak

Iako je mješavina octa i sode bikarbone poznato (i pouzdano) rješenje za uklanjanje zapečene masnoće s vrata pećnice, ipak nije i svemoguća – naročito kad se radi o uklanjanju masnoće s tvojih kuhinjskih elemenata.

Često se pri čišćenje koncentriramo na radne površine, a vrata i stranice kuhinjskih elemenata zanemarimo. Srećom, postoji jednostavan, prirodan i – ne manje važno – jeftin način da ih održavamo čistima: sredstvo za čišćenje masnoće možeš napraviti od ostataka kore citrusa.

 

temeljito i brzo čišćenje Uz ovih 6 trikova održi kuhinju čistom i mirisnom!

 

Osim što jako lijepo miriše, ulje kore citrusa sadrži i spojeve koji su vrlo učinkoviti u otapanju masnoće. Oni se često dodaju sapunima za ruke zbog ugodnog mirisa i sposobnosti razgrađivanja masnoća, ali možeš ih ekstrahirati i u kućnoj radinosti.

Sve što trebaš napraviti je u staklenku staviti kore citrusa (popuniti je do dvije trećine volumena), uliti dovoljno bijelog octa da prekrije kore i ostaviti kore u tekućini dva tjedna. Svakodnevno protresi smjesu da se kore jednakomjerno namaču.

Nakon toga tekućinu procijedi u bočicu s raspršivačem i možeš je početi koristiti na kuhinjskim elementima. Postoji opasnost da bi tekućina mogla promijeniti boju drva, stoga ga prije uporabe svakako testiraj na manje primjetnim mjestima.

 

tips & tricks Ove namirnice ujedno su i odlična sredstva za čišćenje!

 

Tekućini za čišćenje možeš dodati i miris koji ti se sviđa; bilo koja kombinacija citrusa i začina ili citrusa i bilja koju voliš jednako će se lijepo sljubiti i u sredstvu za čišćenje. Kombinacije poput narančine kore i cimeta ili limuna s ružmarinom naročito su zanimljive.

Ako ne možeš čekati dva tjedna i trebaš sredstvo za čišćenje odmah, u mješavinu vode i octa dodaj limunov sok. Osim toga, možeš namočiti vrlo prljavo posuđe u mješavini vode, deterdženta za pranje posuđa i limunovog soka – pranje će biti lakše i efikasnije!

Imamo još odličnih savjeta za čišćenje...

 

dovedi posude u red! Evo kako trebaš prati plastične posude za hranu u 10 koraka Evo kako možeš detaljno očistiti kuhinjske ormariće pet povoljnih rješenja Prirodnim sredstvima do čistog i mirisnog hladnjaka kad se dogodi... Kako najbolje očistiti zagorene lonce i tave

 

Posjeti Gastro.hr