Iako je mješavina octa i sode bikarbone poznato (i pouzdano) rješenje za uklanjanje zapečene masnoće s vrata pećnice, ipak nije i svemoguća – naročito kad se radi o uklanjanju masnoće s tvojih kuhinjskih elemenata.
Često se pri čišćenje koncentriramo na radne površine, a vrata i stranice kuhinjskih elemenata zanemarimo. Srećom, postoji jednostavan, prirodan i – ne manje važno – jeftin način da ih održavamo čistima: sredstvo za čišćenje masnoće možeš napraviti od ostataka kore citrusa.
Osim što jako lijepo miriše, ulje iz kore citrusa sadrži i spojeve koji su vrlo učinkoviti u otapanju masnoće. Oni se često dodaju sapunima za ruke zbog ugodnog mirisa i sposobnosti razgrađivanja masnoća, ali možeš ih ekstrahirati i u kućnoj radinosti.
Sve što trebaš napraviti je u staklenku staviti kore citrusa (popuniti je do 2/3 volumena), uliti dovoljno bijelog octa da prekrije kore i ostaviti kore u tekućini 2 tjedna. Svakodnevno protresi smjesu da se kore jednakomjerno namaču.
Nakon toga tekućinu procijedi u bočicu s raspršivačem i možeš je početi koristiti na kuhinjskim elementima. Postoji opasnost da bi tekućina mogla promijeniti boju drva, stoga ga prije uporabe svakako testiraj na manje primjetnim mjestima.
Tekućini za čišćenje možeš dodati i miris koji ti se sviđa; bilo koja kombinacija citrusa i začina ili citrusa i bilja koju voliš jednako će se lijepo sljubiti i u sredstvu za čišćenje. Kombinacije poput narančine kore i cimeta ili limuna s ružmarinom naročito su zanimljive.
Ako ne možeš čekati dva tjedna i trebaš sredstvo za čišćenje odmah, u mješavinu vode i octa dodaj limunov sok. Osim toga, možeš namočiti vrlo prljavo posuđe u mješavini vode, deterdženta za pranje posuđa i limunovog soka – pranje će biti lakše i efikasnije!
Imamo još odličnih savjeta za čišćenje...