Izbjegni najčešće pogreške u pripremi muffina!

SHUTTERSTOCK Domaći muffini
Kako napraviti fine, sočne i meke muffine baš svaki put?
Vidi originalni članak

Muffini su mnogima omiljena poslastica jer za njihovu pripremu ne treba puno vremena. Ako muku mučiš s izradom mekanih, sočnih i ukusnih muffina, možda neke korake u pripremi radiš pogrešno!  

Kao i kod svakog kulinarskog pothvata, posjedovanje nekoliko trikova u kulinarskom arsenalu može napraviti veliku razliku između osrednjih rezultata i muffina dostojnih vitrina u slastičarnicama. U nastavku otkrivamo nekoliko najvećih i najčešćih pogrešaka - koje lako možeš izbjeći.

 

postani majstor Evo gdje se najčešće griješi u pripremi keksa...

 

Korištenje sastojaka kojima je istekao rok

Ne postoje prečaci kada su u pitanju sastojci koje koristiš prilikom pečenja muffina, a to uključuje upotrebu sastojaka koji su se predugo stajali na stražnjoj strani smočnice. Upotreba svježih, kvalitetnih sastojaka za pečenje osigurava da muffini budu ukusni i sočni. To znači da ako želiš da se muffini dignu i imaju savršenu teksturu,  ne možeš koristiti prašak za pecivo kojem je istekao rok upotrebe.

Upotreba sastojaka koji NISU sobne temperature

Korištenje maslaca direktno iz hladnjaka, jaja, tekućina i drugih sastojaka velika je pogreška - osim, naravno, ako u receptu nije naznačeno da koristiš hladne sastojke. Prije nego što počneš izradu tijesta, pobrini se da sastojci za pečenje dosegnu sobnu temperaturu.

 

DOBRO JUTRO! Zasladi dan muffinima s narančom i orasima

 

Odokativno mjerenje sastojaka umjesto vaganja 

Iako za izradu muffina nisu potrebni skupi kuhinjski alati, ono što ti je zaista potrebno je digitalna kuhinjska vaga. Naime, vaganje sastojaka na kuhinjskoj vagi, za razliku od mjerenja sastojaka, važan je trik u izradi savršenih muffina. Jedino na taj način moći češ staviti preciznu količinu sastojaka koji su navedeni u receptu. 

Prethodno ne zagrijavaš pećnicu 

Zagrijana pećnica neophodna je ako želiš pripremiti savršeno pečene muffine. Osobito je bitno zagrijati pećnicu kad god koristiš prašak za pecivo ili sodu bikarbonu, jer oni reagiraju na brzu promjenu temperature. I suzdrži se od otvaranja pećnice da zaviriš kakvo je stanje unutra, bez obzira koliko to željela, jer na taj način toplina izlazi.

Prekomjerno miješanje tijesta

Poput tijesta za palačinke, tijesto za muffine također ne smiješ previše miješati. Idealan način miješanja je primjena takozvane muffin metode koja je savršena za izradu brzih recepata za kruh i, naravno, muffina. U osnovi, suhe sastojke treba miješati u jednoj zdjeli, mokre u drugoj, a zatim mokre sastojke dodati suhim i brzo promiješati. 

Korištenje papirnatih kalupa za  muffine

Mnogi profesionalni kuhari savjetuju korištenje limenih ili silikonskih kalupa, budući da se za papirnate kalupe muffine vrlo lako zalijepe, zapnu i poprime neželjenu boju.  

Hlađenje muffina u kalupu

Možda se čini dobrom idejom pustiti muffine da se malo ohlade u kalupu u kojem su se pekli. Međutim, muffini se u vrućim kalupima nastavljaju peći. Stoga, kako bi izbjegla ovaj problem, izvadi muffine iz kalupa nakon nekoliko minuta i stavi ih na rešetku da se ohlade.

 

doručak ili desert 4 brza recepta za najfinije muffine

 

Muffini na samo jedan način

U pripremi muffina možeš biti vrlo kreativna, stoga je šteta konzumirati ih uvijek na jedno te isti način. Muffini se mogu nadjenuti različitim kremama, jesti s maslacem od kikirikija, pretvoriti u svojevrsni sendvič. Možeš ih preliti raznim preljevima, dok muffine od prethodnog dana možeš preliti jajima, ubaciti u pećnicu i pretvoriti u slastan slatki složenac.

Ne okrećeš kalup na pola pečenja

Ako želiš da muffini budu zlatno smeđi, bez zagorjelih rubova, otvori pećnicu na pola  pečenja i okreni tepsiju. Na taj način muffini će biti ravnomjerno pečeni. 

Ne koristiš trik sa čačkalicama

U receptu može pisati da je vrijeme pečenja, recimo 30 minuta. No, svaka je pećnica različita i moguće je da tvoji muffini neće biti ispečeni u tom vremenu. Nemoj zaboraviti na jednostavan trik sa čačkalicom - ako čačkalica kada ju izvučeš iz muffina bude suha, muffin je gotov i spreman za vađenje iz pećnice.

Izvor: www.mashed.com

 

Tips & tricks Ovih pet zamjena za jaja sigurno već imaš kod kuće!

Posjeti Gastro.hr