Janjeći medaljoni u umaku od crnog vina, čokolade i cimeta

Domagoj Jakopović Ribafish
Za sve one koji obožavaju janjeće meso, a dosadila im je klasika, donosimo jedan unikatan i sjajan recept!
Vidi originalni članak

Balkan je gastronomski vjerojatno najpoznati po svome načinu tretiranja janjetine. Uputite li se lokalnim cestama na put po ovom podneblju, iz svakog će vas restorana gledati barem jedan ražanj, i na njemu pilići, odojci i, naravno - janjci. 

No, kako nije sve u mesu s ražnja (rekli bismo, tek 90%), ljudi se na svakojake načine trude doskočiti i napraviti neko novo i intrigantno jelo na bazi ovih omiljenih namirnica.

Jedan od njih je i chef poznatog zagrebačkog restorana Pod mirnim krovom u Fijanovoj 7, Tomislav Bezak. Ovaj višestruko nagrađivan mladi chef, nekadašnji prvi kuhar Europe, danas gušta u potrazi za savršenim receptom od janjećeg mesa. U tu svrhu stvara proljetni meni, kojeg lako možete provjeriti posjetite li ovaj tradicionalni zagrebački restoran. 

Danas će vas Tomislav počastiti sljedećim receptom:

Janjeći medaljoni u umaku od crnog vina, čokolade i cimeta (za 4 osobe)

Sastojci:

  • 0,8 kg janjećeg filea
  • 0,1 kg čokolada za kuhanje
  • 0,02 kg cimeta
  • 0,3 lit crnog vina
  • 0,03 lit konjaka
  • sol
  • papar
  • suncokretovo ulje 
  • maslinovo ulje 

Priprema:

  1. Rastopiti čokoladu, flambirati konjakom.
  2. Dodati crno vino i cimet te reducirati na 1/2 tekućine.
  3. Začiniti solju i paprom.
  4. File popržiti i složiti na tanjur te preliti umakom.
  5. Preliti maslinovim uljem i krupno mljevenim paprom. 

Poslužiti uz pirjano povrće ili rolade od krumpirovog tijesta.

Ovaj, kao i još nekoliko vrhunskih specijaliteta od janjetine (moje dijete preporuča ćevape!), uz klasično janje sa ražnja, potražite svakim danom Pod mirnim krovom - znamo da ćete biti zadovoljni!

Posjeti Gastro.hr