Balkan je gastronomski vjerojatno najpoznati po svome načinu tretiranja janjetine. Uputite li se lokalnim cestama na put po ovom podneblju, iz svakog će vas restorana gledati barem jedan ražanj, i na njemu pilići, odojci i, naravno - janjci.
No, kako nije sve u mesu s ražnja (rekli bismo, tek 90%), ljudi se na svakojake načine trude doskočiti i napraviti neko novo i intrigantno jelo na bazi ovih omiljenih namirnica.
Jedan od njih je i chef poznatog zagrebačkog restorana Pod mirnim krovom u Fijanovoj 7, Tomislav Bezak. Ovaj višestruko nagrađivan mladi chef, nekadašnji prvi kuhar Europe, danas gušta u potrazi za savršenim receptom od janjećeg mesa. U tu svrhu stvara proljetni meni, kojeg lako možete provjeriti posjetite li ovaj tradicionalni zagrebački restoran.
Danas će vas Tomislav počastiti sljedećim receptom:
Janjeći medaljoni u umaku od crnog vina, čokolade i cimeta (za 4 osobe)
Sastojci:
- 0,8 kg janjećeg filea
- 0,1 kg čokolada za kuhanje
- 0,02 kg cimeta
- 0,3 lit crnog vina
- 0,03 lit konjaka
- sol
- papar
- suncokretovo ulje
- maslinovo ulje
Priprema:
- Rastopiti čokoladu, flambirati konjakom.
- Dodati crno vino i cimet te reducirati na 1/2 tekućine.
- Začiniti solju i paprom.
- File popržiti i složiti na tanjur te preliti umakom.
- Preliti maslinovim uljem i krupno mljevenim paprom.
Poslužiti uz pirjano povrće ili rolade od krumpirovog tijesta.
Ovaj, kao i još nekoliko vrhunskih specijaliteta od janjetine (moje dijete preporuča ćevape!), uz klasično janje sa ražnja, potražite svakim danom Pod mirnim krovom - znamo da ćete biti zadovoljni!