Kako najlakše filetirati pileće bijelo meso?

Shutterstock Uz nekoliko lakih poteza pileće bijelo meso pretvori u slasne filete spremne za pripremu ukusnog ručka ili večere
Uz nekoliko lakih poteza pileće bijelo meso pretvori u slasne filete spremne za pripremu ukusnog ručka ili večere
Vidi originalni članak

Fileti bijelog mesa mnogima su najukusniji komad piletine, a kako i ne bi bili kada su tako svestrani za pripremu. Osim što se lako pretvaraju u slasne zalogaje, bogati su proteinima te ne sadrže mnogo masnoća. Pileći fileti u supermarketima obično su značajno skuplji nego cijeli komad pilećeg bijelog mesa, no radi se o mesu iste kvalitete. Nauči kako od pilećeg bijelog mesa u samo nekoliko koraka možeš dobiti slasne filete mesa.

Kako odvojiti pileća prsa od kosti?

Kada kupiš pakiranje pilećih prsa, u središtu ćeš vidjeti veliku kost koja se proteže između dva dijela mesa te malo ispod njih. Nož trebaš položiti uz samu kost i laganim, ali odlučnim potezima odvojiti meso od kosti. Započeti odvajanje možeš s gornje, srcolike strane ili komad mesa okrenuti i povući nož uz kost na donjoj strani. Nož povlači uz samu kost i drugom rukom odvajaj meso od kosti kako bi vidjeli gdje je iduće potrebno zarezati. Dobar i oštar nož olakšat će ti ovaj proces, a rezultat će biti dva komada bijelog pilećeg mesa spremna za filetiranje. Preostalu kost nemoj baciti nego iskoristi za pripremu fine domaće pileće juhe. Jednostavno u lonac ubaci kosti, povrće i začine te zakuhaj i na kraju dodaj tjesteninu ili domaće knedlice. 

Kako filetirati pileće bijelo meso?

Jednom kada odvojiš komad bijelog mesa od kosti, s donje strane koja nije glatka vidjet ćeš mali komadić piletine koji možeš odvojiti bez rezanja. Odvoji ga i stavi sa strane. Ostatak bijelog mesa stavi na podlogu za rezanje i pomoću dlana pritisni uz površinu kako se ne bi pomicalo. Oštrim nožem komad mesa po dužini prereži na dva jednaka dijela laganim pokretima. Nikako nemoj nož povlačiti naprijed - nazad jer ćeš narušiti strukturu mesa. Ako želiš nešto tanje filete, meso prereži na tri dijela.

Jednom kada dobiješ filete bijelog mesa, uzmi vrećicu za zamrzivač i prereži ju uz rubove kako bi dobili jedan dugi komad plastične folije. Filete jedan po jedan stavi na vrećicu i prekrij drugom stranom vrećice te tavom s ravnim dnom ili čekićem za meso pažljivo istuci filete dok ne budu jednake debljine. Ovim postupkom osigurat ćemo da su svi dijelovi mesa iste debljine te da će se ravnomjerno termički obraditi. Isti postupak ponovi i s drugim dijelom bijelog mesa i dobit ćeš savršene pileće filete spremne za pripremu slasnih jela. 

Isprobaj ove ukusne ideje za pripremu piletine:

savršen nedjeljni ručak Piletina u parmezanu - savršeno neodoljivi okusi za prste polizati Alfredo piletina - ručak gotov za manje od pola sata Male tajne Tajna najfinijeg pohanja krije se u...

Posjeti Gastro.hr