Kako napraviti besprijekorno pjenaste puslice?

Shutterstock Pjenasti poljupci ili puslice
Pjenasti poljupci ili puslice – tako najčešće zovemo kolačiće od pjenastog tijesta, i ne znamo tko ih ne obožava. Želiš li doktorirati kako ih napraviti samo slijedi naše upute
Vidi originalni članak

Meringue, 'po naški' puslice, je vrsta deserta kojeg nejčešće povezuju sa švicarskom, francuskom, poljskom i talijanskom kuhinjom. Tradicionalno se rade od tučenog bjelanjka i šećera, a povremeno i s kiselim sastojcima poput limuna, octa ili vinske kreme. Kao vezivno sredstvo možemo dodati jaja ili druge dodatke poput soli, brašna ili želatine.

No, naše 'hrvatske' puslice rade se na sljedeći način:

Odvoji bjelanjke od žumanjaka i pripazi da ne ostane ni najmanji trag žumanjka u posudi u kojoj ćeš potom istući čvrsti snijeg od bjelanjaka. Bolje će ispasti ako upotrijebiš šećer u prahu ili vrlo sitni šećer, a prije ih prosij. Od bjelanjaka najprije napravi čvrsti snijeg bez šećera, zatim dodaj žlicu po žlicu šećera i aromatične začine pa snijeg istuci do kraja.

Papir za pećenje namaži masnoćom ili ovlaži vodom pa štrcaljkom ili malom žlicom napravi male kolačiće. Posloži ih s papirom na lim i suši na niskoj temperaturi od 140°C do 160°C oko 1 sat, pazeći da ostanu što više bijeli.

Vrata pećnice prilikom pečenja neka budu malo otvorena.

U slast!

iz bakine kuhinje Preslatke puslice s okusom djetinjstva

Pjenasta i sočna Lagana beze rolada s malinama i borovnicama

cukar Od preostalih bjelanjaka napravi neodoljive macarone

Posjeti Gastro.hr