Špajza 25. studenoga 2022.

Kako napraviti besprijekorno pjenaste puslice?

Pjenasti poljupci ili puslice foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pjenasti poljupci ili puslice – tako najčešće zovemo kolačiće od pjenastog tijesta, i ne znamo tko ih ne obožava. Želiš li doktorirati kako ih napraviti samo slijedi naše upute

Meringue, 'po naški' puslice, je vrsta deserta kojeg nejčešće povezuju sa švicarskom, francuskom, poljskom i talijanskom kuhinjom. Tradicionalno se rade od tučenog bjelanjka i šećera, a povremeno i s kiselim sastojcima poput limuna, octa ili vinske kreme. Kao vezivno sredstvo možemo dodati jaja ili druge dodatke poput soli, brašna ili želatine.

 | Author: Shutterstock Papir za pećenje namaži masnoćom ili ovlaži vodom pa štrcaljkom ili malom žlicom napravi male kolačiće foto: Shutterstock

No, naše 'hrvatske' puslice rade se na sljedeći način:

Odvoji bjelanjke od žumanjaka i pripazi da ne ostane ni najmanji trag žumanjka u posudi u kojoj ćeš potom istući čvrsti snijeg od bjelanjaka. Bolje će ispasti ako upotrijebiš šećer u prahu ili vrlo sitni šećer, a prije ih prosij. Od bjelanjaka najprije napravi čvrsti snijeg bez šećera, zatim dodaj žlicu po žlicu šećera i aromatične začine pa snijeg istuci do kraja.

Papir za pećenje namaži masnoćom ili ovlaži vodom pa štrcaljkom ili malom žlicom napravi male kolačiće. Posloži ih s papirom na lim i suši na niskoj temperaturi od 140°C do 160°C oko 1 sat, pazeći da ostanu što više bijeli.

Vrata pećnice prilikom pečenja neka budu malo otvorena.

U slast!

 | Author: Shutterstock Domaće puslice upotpuni svježim voćem foto: Shutterstock

Možda vas zanima... Preslatke puslice s okusom djetinjstva Recepti Možda vas zanima... Lagana beze rolada s malinama i borovnicama Recepti Možda vas zanima... Od preostalih bjelanjaka napravi neodoljive macarone Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.