Kako napraviti najbolju sarmu? Znamo sve trikove

Shutterstock Sarma - omiljeno zimsko jelo
Sarma je nezaobilazno tradicionalno zimsko jelo, a mi donosimo najbolje savjete chefa Berislava Lackovića kako da svoju sarmu podigneš na još višu razinu
Vidi originalni članak

Sarma je toliko popularna da joj je Hladno pivo i pjesmu posvetilo.

"Od sve mi je hrane najdraža sarma
Sva ostala klopa joj nije do boka
Miješano meso smota se lijepo
U listove zelja, da vidiš veselja."

Chef Berislav Lacković otkrio nam je svoje trikove za pripremu savršene sarme. "U smjesu za sarmu uvijek dodaj nešto suhog mesa, sarma će dobiti finiji okus, ali ipak moraš pripaziti da zbog suhog mesa ne bude prežestoka'', savjetuje chef Lacković, ali ima i rješenje za to - kada se odlučite staviti suho meso u sarmu, obavezno ga prije prokuhajte.

 

Top 10 Telegraph otkrio: 10 jela koja morate probati u Hrvatskoj

 

Osim toga jako je bitno da kiseli kupus prije pripreme ispereš kako sarma ne bi bila prežestoka. Kada su sve pripreme obavljene i luk je prodinstan, potrebno je sve sastojke zamiješati. Sada možeš krenuti s rolanjem sarmi. Uzmi dio smjese, oblikuj ga i položi u list kupusa. Meso nježno zarolaj u kupus i na kraju presavini rubove, kako bi smjesa za vrijeme kuhanja ostala unutar lista.

''Na dno lonca, prije slaganja sarmi, stavi kožu od špeka. Tako ćeš spriječiti da sarma zagori'', tvrdi chef Berislav.

 

kakva ideja! Sarma iz pećnice: Samo za odlikaše!

 

Nakon kože od špeka stavi dio izrezanog kupusa, na kojega ćeš slagati sarme. Kada iskoristiš cijelu smjesu i napuniš lonac sarmama na vrh stavi ostatak isjeckanog kupusa. Sarme sada možeš staviti da se kuhaju i nakon otprilike sat i pol sarma je gotova i uživanje može početi.

"Na kraju možeš u sarmu dodati malo zaprške od brašna i crvene paprike ili s pireom od rajčice", zadnji je korak chefa Berislava, koji će vašu sarmu učiniti ukusnijom. 

Sarma chefa Berislava Lackovića

Sastojci:

  • 700 g svinjskog mljevenoga mesa (od plećke)
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 100 g špeka
  • 100 g riže
  • pola glavice luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žličica crvene paprike u prahu
  • 1 lovorov list
  • sol i papar po želji

 

kraljica zime Zapečena sarma od slatkoga kupusa


Postupak:

  1. Glavici kupusa odvojiti listove i izrezati korijen na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli. 
  2. Češnjak i luk sitno isjeckati, špek izrezati na male kockice.
  3. Luk prodinstati na malo ulja da uvene.
  4. U mljeveno meso dodati sol, papar, crvenu papriku, dinstani luk, špek izrezan na kockice i rižu te dobro promiješati, a po potrebi dodati malo vode.
  5. U listove kupusa zamotati meso i presaviti rubove.
  6. Ostatak kupusa narezati na rezance, složiti u lonac i uz malo vode (ovisno o tvrdoći mesa) sve zajedno kuhati 1,5 sati na laganoj vatri.

 

Sezonska jela Zimski tanjuri koje volimo - od jela na žlicu do slastica Za zimu... Japrak: Sarma može biti još ukusnija!

 

Posjeti Gastro.hr