Kako provjeriti jesu li jaja svježa

Gaelle Marcel/Unsplash Kako provjeriti jesu li se jaja pokvarila
Donosimo 3 odlična trika kako provjeriti jesu li jaja svježa. Naime, ako se jajima koja čuvaš u hladnjaku bliži istek roka trajanja, ili je pak rok istekao prije koji dan, nemoj ih odmah baciti. Najprije provjeri svježinu uz pomoć ova 3 super trika...
Vidi originalni članak

Rokovi trajanja prilično su strogi, a ako jaja cijelo vrijeme čuvaš u hladnjaku, moguće je da su još dobra. I zato ih nemoj baciti pirje nego što provjeriš jesu li jaja svježa, a mi za to imamo 3 odlična, pouzdana trika.

 

najbolji savjeti Kako savršeno skuhati jaje

 

1. Uroni jaje u vodu

Ovo je jednostavan način da provjeriš jesu li se jaja pokvarila. Posudu napuni vodom i uroni jaje. Ako padne na dno i stoji položeno, možeš ga sigurno koristiti još neko vrijeme, a ako se preokrene na vrh upotrijebi ga odmah.

U slučaju da pluta na površini, najbolje je da ne riskiraš i baciš ga istog trenutka.

 

 

2. Protresi jaje

Ako si nesigurni u svježinu jaja čak i nakon što si ga uronila u vodu, lagano ga protresi i osluškuj. Zvuk mućkanja nije dobar zvuk kada su jaja u pitanju jer znači da se žumanjak razlio i da ih ne bi trebala upotrijebiti. 

 

ubrzajmo stvari Kako napraviti poširana jaja u mikrovalnoj

 

3. Razbij jaje i provjeri izgled i miris

Žumanjak bi trebao  biti čvrst i izbočen, bjelanjak koncentriran oko žumanjka, a miris neutralan. Ako primijetiš bilo kakvu promjenu u boji, primjerice roskastu nijansu žumanjka, jaje odmah baci. Svaki neobičan, sumporan miris također upućuje na to da je jaje pokvareno. 

 

 

Kako bi jaja zadržala svježinu što dulje, čuvaj ih u donjem i stražnjem dijelu hladnjaka – gdje je temperatura najniža. Izbjegavaj kutije za jaja koje se nalaze na vratima hladnjaka jer se tamo temperatura može popeti i do 12 stupnjeva, ovisno o tome koliko često otvaraš hladnjak.

 

Tips & Tricks Frustrira te guljenje jaja? Ovi će ti koraci olakšati posao viralni hit Recept za ljuta kuhana jaja, novi gastro hit na TikToku

 

Posjeti Gastro.hr