Špajza 12. studenoga 2023.

Frustrira te guljenje jaja? Ovi će ti koraci olakšati posao

Guljenje jaja
Kuhano jaje oguli lako i bez muke foto: Pawel Czerwinski/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
... jer nitko nema 15 minuta vremena koje može potrošiti samo na guljenje jaja

Zašto sva tvrdo kuhana jaja ne mogu biti tvrdo kuhana jaja koja se lako ogule? Ovo je pitanje koje si mnogi od nas svakodnevno postavljaju.

No istina je da priprema tvrdo kuhanih (ili meko kuhanih!) jaja koja se lako gule počinje mnogo prije nego što dođemo do procesa guljenja. Sve počinje s odabirem jaja, kuhanjem, a zatim i tretiranjem kuhanih jaja kada tajmer zazvoni.

Ovo su najvažnija pravila koja moraš slijediti - za lakše guljenje! 

 | Author: Kaboompics/Pexels Svježa domaća jaja teže se gule foto: Kaboompics/Pexels

1. Nemoj koristiti super svježa jaja

Svježa jaja bit će teže oguliti. Kako bi ubrzala proces guljenja, svježa jaja ostavi za kajganu, a za kuhanje upotrijebi jaja koja nekoliko dana čekaju u hladnjaku. Naravno, ne predugo!

2. Jaja stavi u kipuću vodu

Jaja koja se dodaju kipućoj vodi, umjesto da prokuhaju u loncu zajedno s hladnom vodom, lakše će se oguliti. Najveći rizik s dodavanjem jaja u kipuću vodu jest moguće pucanje. Kako bi taj rizik svela na najmanju moguću mjeru, jaja pažljivo stavi u zdjelu žlicom, a zatim ih lagano kuhaj na umjerenoj vatri. 

3. Koristi mjerač vremena

Jaja kuhaj sedam minuta, ako želiš da žumanjak ostane malo mekan, a 10 minuta ako želiš tvrđi žutanjak. Ako koristiš XL jaja, trebat će ti malo više vremena.

 | Author: Ron Lach/Pexels Guljenje jaja nekad je prava muka, a nekad ide kao od šale foto: Ron Lach/Pexels

4. Koristi ledenu kupelj

Ako odmah ne zaustaviš njihovo kuhanje, mjerač vremena je bio uzaludan. Ostavi jaja da odstoje u hladnoj vodi nakon kuhanja dvije do tri minute. 

5. Oguli jaja pod vodom dok su još pomalo topla

Ljuske bi trebale prilično lako skliznuti s jaja ako si slijedila gore navedene korake. Također, guljenje jaja pod vodom, može pomoći da ljuske lakše skliznu. Sva jaja koja nećeš koristiti ostavi neoguljena - tako će trajati dulje. Čuvaj ih u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.

Zanimat će te i...

 

Možda vas zanima... Od viška kuhanih jaja napravi sjajne sendviče Recepti Jaja Možda vas zanima... Mudrost s društvenih mreža: Praktični trikovi s jajima Špajza Možda vas zanima... Saznaj kako celebrity chefovi rade omlet i što savjetuju Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.