Koje blagodati nudi kokosova voda

Thinkstock
Iako se ne nalazi često u našoj prehrani, kokosova voda pravi je mali dragulj za zdravu prehranu!
Vidi originalni članak

U tropskim krajevima, ljudi već stotinama godina znaju za blagodati koje pruža kokosova voda.

Ona se nalazi u mladim, zelenim kokosovim orasima. U svakom kokosu, nalazi se od 200 ml do 1 litre vode. Okus joj je vrlo osvježavajuć i blagog je orašastog mirisa koji podsjeća na kokos, iako nema onaj prepoznatljivi miris kokosa. Odlična je za pripremu zdravih napitaka  - poput smoothieja.

Kokosova voda sadrži antioksidanse, aminokiseline, enzime, vitamine B i C, željezo, kalcij, magnezij, mangan i cink - koji su nam svi potrebni za održavanje zdravog organizma.

Mikronutrijenti iz kokosove vode pomažu nam ojačati imunitet tako da se svakako preporučuje piti ovu vodu u zimskim danima kada je pojačan rizik od bolesti i prehlada. 

Kokosova voda pomaže održati tijelo hidratiziranim, tako da ju se preporučuje piti nakon vježbanja, kada dosta tekućine izgubimo znojenjem.

Pomaže i smanjenju krvnog tlaka. Naime, udio vitamina C, kalija i magnezija, pomaže održati krvni tlak u preporučenim granicama.

Ova sjajna voda može vam pomoći i kod mamurluka! S obzirom na to da alkohol smanjuje udio tekućine te uzrokuje dehidraciju organizma, dobro je popiti kokosovu vodu koja će tijelo napuniti elektrolitima i hidratizirati tijelo čime ćete se osjećati mnogo bolje.

Može vam također pomoći i izgubiti  višak kilograma. Kako? Tako što sadrži mnoštvo bioenzima koji pomažu probavi i ubrzavaju sagorijevanje masti. No, s kokosovom vodom ipak nemojte pretjerati, jer unatoč svim blagodatima, ipak sadrži određene kalorije.

Ako imate česte glavobolje ili migrene, ponovno preporučujemo kokosovu vodu, jer, zbog već spomenutog visokog udjela elektrolita pomaže hidratizirati tijelo, a upravo je dehidracija najčešći uzrok glavobolja ili migrena.

Održava i zdravu razinu kiselosti organizma što je posebno važno kod bolesti jetre, dijabetesa, visokog krvnog tlaka ili smanjenog imuniteta. Također, neke studije povezuju preveliku kiselost organizma s pojavom raka tako da je svakako preporučljivo učiniti sve ne bismo li spriječili bolesti poput takvih.

Kokosova voda pomaže i kod regulacije šećera u krvi. Naime, aminokiseline i dijetalna vlakna koja sadrži, pomažu regulirati šećer u krvi i inzulin.

Također, može vam pomoći i u čišćenju organizma zato što djeluje kao prirodni diuretik te sakuplja toksine iz tijela.

Dakle, sve što vam preostaje jest nabaviti kokosovu vodu i piti ju barem nekoliko puta tjedno!

Posjeti Gastro.hr