Špajza 27. veljače 2017.

Koje blagodati nudi kokosova voda

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako se ne nalazi često u našoj prehrani, kokosova voda pravi je mali dragulj za zdravu prehranu!

U tropskim krajevima, ljudi već stotinama godina znaju za blagodati koje pruža kokosova voda.

Ona se nalazi u mladim, zelenim kokosovim orasima. U svakom kokosu, nalazi se od 200 ml do 1 litre vode. Okus joj je vrlo osvježavajuć i blagog je orašastog mirisa koji podsjeća na kokos, iako nema onaj prepoznatljivi miris kokosa. Odlična je za pripremu zdravih napitaka  - poput smoothieja.

Kokosova voda sadrži antioksidanse, aminokiseline, enzime, vitamine B i C, željezo, kalcij, magnezij, mangan i cink - koji su nam svi potrebni za održavanje zdravog organizma.

Mikronutrijenti iz kokosove vode pomažu nam ojačati imunitet tako da se svakako preporučuje piti ovu vodu u zimskim danima kada je pojačan rizik od bolesti i prehlada. 

Kokosova voda pomaže održati tijelo hidratiziranim, tako da ju se preporučuje piti nakon vježbanja, kada dosta tekućine izgubimo znojenjem.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Pomaže i smanjenju krvnog tlaka. Naime, udio vitamina C, kalija i magnezija, pomaže održati krvni tlak u preporučenim granicama.

Ova sjajna voda može vam pomoći i kod mamurluka! S obzirom na to da alkohol smanjuje udio tekućine te uzrokuje dehidraciju organizma, dobro je popiti kokosovu vodu koja će tijelo napuniti elektrolitima i hidratizirati tijelo čime ćete se osjećati mnogo bolje.

Može vam također pomoći i izgubiti  višak kilograma. Kako? Tako što sadrži mnoštvo bioenzima koji pomažu probavi i ubrzavaju sagorijevanje masti. No, s kokosovom vodom ipak nemojte pretjerati, jer unatoč svim blagodatima, ipak sadrži određene kalorije.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ako imate česte glavobolje ili migrene, ponovno preporučujemo kokosovu vodu, jer, zbog već spomenutog visokog udjela elektrolita pomaže hidratizirati tijelo, a upravo je dehidracija najčešći uzrok glavobolja ili migrena.

Održava i zdravu razinu kiselosti organizma što je posebno važno kod bolesti jetre, dijabetesa, visokog krvnog tlaka ili smanjenog imuniteta. Također, neke studije povezuju preveliku kiselost organizma s pojavom raka tako da je svakako preporučljivo učiniti sve ne bismo li spriječili bolesti poput takvih.

Kokosova voda pomaže i kod regulacije šećera u krvi. Naime, aminokiseline i dijetalna vlakna koja sadrži, pomažu regulirati šećer u krvi i inzulin.

Također, može vam pomoći i u čišćenju organizma zato što djeluje kao prirodni diuretik te sakuplja toksine iz tijela.

Dakle, sve što vam preostaje jest nabaviti kokosovu vodu i piti ju barem nekoliko puta tjedno!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.