Koliko često treba čistiti roštilj na drveni ugljen?

Min An/Pexels Roštilj
Prema jednoj studiji prosječni roštilj sadrži 1,7 milijuna bakterija po kvadratnom centimetru - dakle, više nego dovoljan razlog da ga dobro očistitš prije ponovne upotrebe!
Vidi originalni članak

Sezona roštiljanja se zahuktala, a ako si imalo poput nas, već sigurno imaš spremne razne odreske da ih čim prije baciš na roštilj. Već smo duboko u planovima za jelovnike i roštiljanje na otvorenom te istražujemo što sve možemo baciti na žar.

Ali jedna očigledna stavka na svim našim kontrolnim popisima je definitivno manje ugodna: čišćenje roštilja. Nakon što je nekoliko mjeseci stajao na hladnom, više je nego vjerojatno da tvoj roštilj izgleda istrošeno i prljavo.

 

Špajza Najčešći uzroci trovanja hranom – bilo da je skuhana ili s roštilja

 

Premda iskusni majstori roštilja često kažu kako je za roštiljanje potrebno nekoliko minuta na vrućem ugljenu da bi se roštilj vratio u top formu ne slažemo se s tom definicijom jer roštilj definitivno treba dobro očistiti prije ponovne upotrebe.

 

Koliko je važno redovito čistiti roštilj?

Kuhanje na prljavom roštilju može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Prema studiji iz 2013., prosječni roštilj sadrži 1,7 milijuna bakterija i mikroba po kvadratnom centimetru (za tvoju informaciju, to je prljavije od većine WC školjki). Zaostali ostaci hrane lako se mogu zalijepiti za hrapave površine rešetki i unutrašnjost poklopca.

Ovisno o vanjskom okruženju i načinu na koji pohranjuješ svoj roštilj preko zime, riskiraš da vanjski zagađivači uđu u roštilj na drveni ugljen. To mogu biti i najmanje klice i insekti, ali u nekim slučajevima čak i nepozvani stanovnici poput – glodavaca!

Ovaj rizik od bakterija i plijesni može imati veliki utjecaj na hranu koju pripremaš. A bolesti koje se prenose hranom možeš prenijeti i na sebe i na sve članove obitelji. 

 

Vrijeme je za roštilj! 5 stvari koje majstori vrhunskog roštilja jako dobro znaju

 

Uz to, nakupljena prljavština utječe i na okus hrane. Dok se hrana peče na rešetkama, ugljik se nakuplja i stvara sloj filma na željezu.

To stvara barijeru koja neravnomjerno raspoređuje toplinu iz plamena. Dakle, kada se tvoji odresci ispeku, bit će teže postići savršene tragove pečenja i idealnu unutarnju temperaturu.

Koliko često treba čistiti roštilj?

Kratak odgovor? Ovisi o tome koliko ga intenzivno čistiš i koliko često koristiš roštilj. No generalno, rešetke za roštilj trebaš uvijek dobro obrisati nakon svake upotrebe. I barem jednom godišnje posvetiti vrijeme dubinskom čišćenju. 

Zato, ako je tvoj roštilj već spreman a ti u 'niskom startu' s pladnjom odrezaka i kobasica spremnih da ih baciš na žar – prvo dobro očisti roštilj! Ako, pak, planiraš ove sezone upotrebljavati roštilj više puta tjedno, pametno je postupak čišćenja ponavljati što češće. Dobro pravilo je čišćenje roštilja na početku i na kraju sezone roštiljanja.

 

Chill&Grill 2021 Grilanju prethodi čišćenje. Evo kako to možeš bezbolno obaviti

 

Posjeti Gastro.hr