Špajza 16. kolovoza 2022.

Najčešći uzroci trovanja hranom – bilo da je skuhana ili s roštilja

Najčešći uzroci trovanja hranom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Stručnjaci za sigurnost hrane podijelili su s nama savjete o tome što namirnice čini jestivima te kako ih čuvati i prevenirati bilo kakvo trovanje hranom

Roštilji u dvorištu i kuhanje s prijateljima nama su najbolji trenuci proljeća i ljeta. Sigurni smo da su i tebi i tvojim prijateljima. Uostalom, dovoljno je prošetati po kvartu i sasvim sigurno te na svakom koraku zapljusne zadimljeni miris drvenog ugljena na roštilju.

Međutim, kako su se naše higijenske navike jako promijenile uslijed pandemije postali smo svi vrlo oprezni kada je čistoća u pitanju. Pitanje glasi: vjeruješ li svojim prijateljima dovoljno da mogu pripremiti hranu u higijenskim uvjetima? Sasvim smo ozbiljni – razmisli o tome koliko su im čistoća i higijena bitni u svakodnevici.

Tri su najveća rizika za trovanje hranom

I dok restorani imaju stroge sigurnosne protokole kojih se moraju pridržavati, povremena druženja u krugu prijatelja ne podliježu tim protokolima. Zato zamisli da si stručnjak za sigurnost hrane i da si pozvana na roštilj. Obučena si da budeš svjesna potencijalnih rizika od bolesti koje se prenose hranom, a  tri su najveća rizika kojih moraš biti svjesna.

1. Klice tvojih prijatelja

Stručnjaci upozoravaju kako su bolesti uzrokovane hranom s roštilja ili onom kuhanom, uzrokovane ponajprije rizičnim ponašanjem osoba – odnosno nepranjem ruka. Pandemija nas je naučila da budemo oprezniji nego ikad kada je higijena u pitanju, no još uvijek postoji opasnost da vam prijatelji, dodajući hranu rukama, prenesu svoje klice. Zato, ako priređuješ party ili kuhaš za svoje prijatelje, ili ideš kod njih na zabavu, obavezno pripremi neko sredstvo za dezinfekciju i redovito ga koristite.

 | Author: Shutterstock Kada se radi o jelima s roštilja preporuka je da vani, na otvorenom, držiš samo manji dio hrane foto: Shutterstock

2. Hrana je predugo izložena na suncu

Iako znaš da je ostavljanje salate od makarona na suncu loša ideja, inspektori za sigurnost hrane upozoravaju kako se jela, bilo da su hladna ili topla, ne preporučuje ostavljati na otvorenom. Na taj se način bakterije počnu razmnožavati i mogu se udvostručiti brže ako su na suncu. Hladna jela ne smiju stajati vani dulje od sat vremena. Nakon toga ih je potrebno vratiti u hladnjak ili držati u hladnjaku s vrećicama leda.
Kada se radi o jelima s roštilja preporuka je da vani, na otvorenom, držiš samo manji dio hrane, i da ga nadopunjuješ kako se što pojede. Tako će namirnice ostati mimo 'opasne zone' i spriječit će se eventualna kontaminacija.

3. Meso je nedovoljno pečeno ili je kontaminirano drugom hranom

Svaki put kada se servira meso - bilo da se radi o hamburgerima, pilećim odrescima ili rebrima - postoji šansa da se otruješ hranom. Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da je ključno da ništa što je dodirnulo sirovo meso ne dotakne ga ponovno nakon što je kuhano. Preporučuju poseban tanjur i pribor za kuhanje koji su isključivo posvećeni rukovanju sirovim mesom te koji nikada ne bi smjeli dodirivati ​​kuhano meso.
Ako pak, pečeš povrće ili voće, ne koristi iste tanjure ili pribor za kuhanje koji su korišteni za meso. A prvo temeljito očisti roštilj. Većina ljudi ionako ne želi jesti pečene breskve s okusom piletine. Nadalje, vrlo je važno da je meso temeljito skuhano, a tu je, opet, ključan termometar za hranu.

Na kraju, tvoja i sigurnost svih tvojih prijatelja trebali bi biti na prvom mjestu. A kada poduzmeš sve korake da se to i ostvari tvoja jedina briga bit će gdje organizirati novo druženje i novi roštilj – čim prije!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.