Koliko često treba prati hladnjak

Polina Tankilevitch/Pexels Čist i uredan hladnjak i zamrzivač
Voliš kuhanje, ali čišćenje ti nije visoko na popisu omiljenih kućnih poslova? Ne brini, čišćenje hladnjaka ti neće oduzeti previše vremena ako hladnjak čistiš redovito
Vidi originalni članak

Masnoćom umazana pećnica jasan je indikator da je trebaš očistiti, na što će te upozoriti "miomirisi" prilikom zagrijavanja. Ali hladnjak, većinu vremena krcat namirnicama, ne šalje tako nedvosmislene signale, zato je lako zaboraviti da je prošlo dulje vremena otkako smo ga posljednji puta očistili.

 

tips & tricks Pripazi na ovih pet stvari u kuhinji i održi je urednom

 

Za razliku od pećnice, hladnjak prije čišćenja moramo isprazniti, na danje svjetlo iznijeti sve namirnice koje su u njemu. Već nam je to dovoljno teško, stoga se na čišćenje ne odlučujemo ako baš ne moramo. A pitanje je, kad baš moramo? Evo odgovora: u sljedeća tri slučaja čišćenje hladnjaka dolazi "pod obavezno"!

1. Kad je u njemu stajala hrana koja se pokvarila

Stručnjaci tvrde da je dovoljno redovito čistiti hladnjak 4 puta godišnje. Ali ako se u njemu našla hrana koja se pokvarila, vrijeme je za izvanredno čišćenje. Evo i zašto.

Ako na ostacima hrane, voću ili povrću u hladnjaku primijetiš znakove plijesni, promjenu boje ili neugodni miris, velika je vjerojatnost da ta hrana više nije jestiva. Izvadi takve namirnice iz hladnjaka, a policu na kojem su stajale dobro operi vodom s deterdžentom kako se bakterije ne bi širile ostatkom hladnjaka.

 

Tips & Tricks Dva trika koja će ti pomoći u organizaciji hladnjaka

 

2. Nakon curenja, naročito mlijeka ili mesa

Želiš li rjeđe čistiti hladnjak, važno je pravilno spremati namirnice u njega. Naročito kad je u pitanju meso (posebno pileće) – umjesto zamotano u papir, meso bi trebalo u hladnjaku stajati u dobro poklopljenoj posudi za čuvanje hrane.

Ako primijetiš da je iz sirovog mesa (ili bilo koje druge namirnice) nešto iscurilo, to je pouzdan znak da moraš dobro očistiti hladnjak. U protivnom, hladnjakom bi se mogle proširiti štetne bakterije i prijeći i na ostale namirnice. Što svakako želiš izbjeći.

3. Kad sumnjaš da je nešto pokvareno

Bolje biti siguran nego nagađati, kaže stara poslovica. Isto tako, ako dvojiš je li određena namirnica još jestiva ili nije, bolje je riješiti je se i ne riskirati zarazu.

Ali nije dovoljno samo izbaciti tu namirnicu iz hladnjaka, potrebno je i dobro oprati i prebrisati sve površine koje su bile u kontaktu s takvom hranom. Isto vrijedi i za namirnice koje su je okruživale.

 

pet povoljnih rješenja Prirodnim sredstvima do čistog i mirisnog hladnjaka

 

Kako pravilno čistiti hladnjak

Za početak, izvadi sve namirnice iz hladnjaka. Zatim, jednu po jednu, izvadi i sve police i kutije za čuvanje hrane koje se mogu izvaditi. Nakon toga, prvo prebriši unutrašnjost hladnjaka papirnatim ubrusom, a zatim ga dobro operi mješavinom vode i deterdženta (ili sode bikarbone).

Nakon što ispereš unutrašnjost hladnjaka, operi deterdžentom za pranje posuđa pod mlazom vruće vode sve police i kutije iz hladnjaka i dobro ih isperi. Prije nego sve vratiš u hladnjak, ostavi hladnjak otvoren barem pola sata zbog cirkulacije svježeg zraka.

 

KORISNI SAVJETI Ovih se bakterija trebate plašiti u svojoj kuhinji Jednostavno, jeftino i brzo 5 načina na koje ti vruća voda može pomoći u kuhinji Tips & Tricks Kako napraviti prirodan deterdžent za suđe

 

 

Posjeti Gastro.hr