Mali vodič: Koliko hrana traje u zamrzivaču?

Victoria Shes/Unsplash Znamo sve o zamrzavanju hrane
Saznaj u kojem bi vremenskom roku trebali iskoristiti zamrznutu hranu i kako je pravilno zamrznuti
Vidi originalni članak

Gotovo svu hranu možemo zamrznuti (s izuzetkom nekih namirnica, poput jaja u ljusci). No vrijeme koliko hrana može stajati u zamrzivaču, a da ne postane prijetnja za zdravlje ili izgubi na svojoj kvaliteti, ovisi o tome o kojoj namirnici se radi.

Ukoliko se radi o pakiranjima smrznute hrane iz trgovine, pogledaj pakiranje i smjernice o tome koliko se dugo hrana može skladištiti u zamrzivačima. Također, imaj na umu da bi zamrzivači (idealno) uvijek trebali raditi na -18 ° C

Koliko traje zamrznuto povrće?

Povrće se može zamrznuti na razdoblje od 8-12 mjeseci. Uz pravilno skladištenje, često može potrajati i dulje, no tada će se vjerojatno pogoršati kvaliteta namirnica - povrće možda neće biti jednako ukusno ili hranjivo kao prije zamrzavanja.

Povrće koje je izgubilo i/ili promijenilo boju, smežurano je i ima previše zaleđenih kristala leda više nije dobro. 

 

By Chef Ramsay Slavni Gordon Ramsay ima liniju zamrznute hrane

 

Koliko traje zamrznuto voće?

Voće se može zamrznuti na razdoblje od oko 8 mjeseci, no obično može potrajati i nakon ovog vremena, ako se pravilno skladišti. Citruse bi najbolje bilo iskoristiti u roku od 3 mjeseca, a ostalo voće unutar 8 do 9 mjeseci.

Orašaste plodove najbolje je iskoristiti unutar tri mjeseca od zamrzavanja. Imaj na umu da je voće osjetljivo, pa ako su se okus i tekstura promijenili, vrlo vjerojatno znači da više nije jestivo. 

Mlijeko i mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi i jaja imaju rok trajanja u zamrzivaču uglavnom do 6 mjeseci. Maslac može potrajati od 6 do 9 mjeseci.

Mlijeko je najbolje iskoristiti u razdoblju do šest mjeseci, a svježi sir može biti zamrznut samo mjesec dana. Sladoled je najbolje upotrijebiti unutar dva mjeseca, kao i jogurt. 

 

Bacanje nije opcija! Pripremili smo mali vodič za zamrzavanje mlijeka

 

Mogu li zamrznuti kuhane obroke? 

Ukratko: Možeš! Možeš zamrznuti gotovo sve vrste kuhanog mesa, no važno je da meso dobro skuhaš i ostaviš da se u potpunosti ohladi prije zamrzavanja. Zamrznuto kuhano meso upotrijebi u roku od 3 do 6 mjeseci.

Mesni temeljac najbolje je upotrijebiti unutar 2 do 3 mjeseca, a gulaš od mesa unutar 3 do 4 mjeseca. Kuhana riža i tjestenina mogu se zamrznuti na razdoblje od 3 mjeseca, kao i složenci te juhe i gulaši bez mesa. 

Što nikada ne smiješ zamrzavati? 

Stručnjaci kažu kako ne bi trebalo zamrzavati vakuumiranu hranu, jaja u ljusci, kuhana jaja, kavu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune, šunke, tjestenine ili jaja, a koje još namirnice nikada ne bi trebalo staviti u zamrzivač, pročitaj u nastavku:

 

mali savjeti Ovih pet namirnica nikako nemoj zamrzavati!

 

Posjeti Gastro.hr