Brownieji su najukusniji prvih nekoliko sati nakon pečenja, kada je vanjski dio pomalo hrskav, unutrašnjost mekana i sočna, a čokolada rastopljena. Taj prvi moment užitka je teško replicirati, ali ako ih pravilno zamrzneš, doći ćeš vrlo blizu.
Brownieji se zamrzavaju nakon pečenja i u zamrzivaču mogu stajati čak 3 mjeseca, ako su pravilno zapakirani. Evo na što trebaš pripaziti...
1. Uspjeh ovisi o receptu
Klasični brownieji bez dodataka su najprikladniji za zamrzavanje. Ako dodaš voće, krem sir ili glazuru, na niskim će temperaturama promijeniti teksturu. Bit će ispravni za konzumaciju, ali izgledom i okusom neosporno lošiji.
2. Rezanje se ne preporučuje
Najbolja opcija je zamrzavanje kolača u komadu. Prije pečenja kalup obloži masnim papirom, imajući na umu da dio treba viriti iznad rubova. Upravo će ti papir olakšati vađenje kolača u komadu.
Kad zaključiš da su pečeni, izvadi ih s papirom na rešetku, pokrij krpom i pusti da se ohlade u potpunosti. Potom ih omotaj u plastičnu foliju i u sloj aluminijske folije. Možeš ih dodatno staviti i u vrećicu sa zatvaračem te zapisati datum pečenja.
Brownieji u komadu će biti manje izloženi zraku i zaštićeni od promjene boje i okusa.
3. Ako ih već moraš narezati...
Razumijemo da je zamrzavanje narezanih brownieja puno praktičnije, osobito ako nemaš potrebu za odmrzavanjem veće količine odjednom. U tom slučaju kocke naslaži jednu uz drugu u kutiji s poklopcem. Preko stavi masni papir koji će poslužiti kao dodatan zaštitni sloj pa tek onda poklopi kutiju.
4. Odmrzavanje
Odmrzavanje je zapravo najjednostavniji korak. Izvadi brownieje večer prije serviranja i pusti ih da se otope na sobnoj temperaturi.
Ako si u stisci s vremenom, premjesti ih na tanjur i odmrzni u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 15 sekundi. U slast!
ISPROBAJ ODLIČNE RECEPTE ZA BROWNIEJE: