Špajza 31. kolovoza 2022.

Ovih sedam stvari ne smiješ stavljati u mikrovalnu!

Podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Određene stvari trebala bi držati podalje od mikrovalne, ako želiš izbjeći eksplozije, štetne kemikalije i nered

Posudice od jogurta, plastične posude za pohranu hrane, aluminijska folija, samo su neke od stvari koje nikada ne bi smjela staviti u mikrovalnu pećnicu. U nastavku saznaj koji su predmeti strogo zabranjeni te koje bi namirnice mogle napraviti veliku štetu - u mikrovalnoj pećnici...

Aluminijska folija

Hrana prekrivena aluminijskom folijom nikada se ne bi trebala naći u mikrovalnoj pećnici. Aluminijska folija u mikrovalnoj pećnici može zaiskriti te izazvati vatru. Prije podgrijavanja hrane uvijek ukloni aluminijsku foliju!

Plastične vrećice i plastične posude

Plastiku treba držati podalje od mikrovalne pećnice, a razlog je i više nego dobar! Prilikom zagrijavanja, plastika oslobađa organski spoj koji se koristi za pročišćavanje plastike, a koji može biti opasan za zdravlje. Zagrijavanjem će plastika ispustiti opasne kemikalije koje će se apsorbirati u hranu. Dakle, plastične posude za jednokratnu upotrebu, poput one od jogurta ili kiselog vrhnja nikada ne stavljaj u mikrovalnu pećnicu. 

 | Author: Shutterstock Plastično posuđe, foto: Shutterstock

Ambalaža od stiropora

Hrana iz dostave stigla ti je u ambalaži od stiropora i planiraš ju zagrijati u mikrovalnoj?Nemoj! Stiropor je vrsta plastike, a mikrovalna pećnica je, kao što smo već naveli, pravi neprijatelj plastike. 

Posude bez poklopca

Preporučuje se da hranu pokriješ prije nego ju staviš u mikrovalnu pećnicu, a razlog je i više nego dobar.  Vrućina koja se oslobađa prilikom zagrijavanja, primjerice tanjura špageta, može uzrokovati jako krčkanje, a ukoliko je posuda nepokrivena, rezultat će biti u najmanju ruku kaotičan! Posuđe uvijek drži  pokriveno poklopcem za mikrovalnu pećnicu ili materijalima koji su sigurni za mikrovalnu pećnicu. 

Jaja u ljusci 

Sigurno si naišla na recepte koji savjetuju brzu pripremu jaja u mikrovalnoj pećnici. Posve je u redu ispeći ili podgrijati jaja u mikrovalnoj pećnici, no kuhanje jaja u mikrovalnoj zaista nije dobra ideja! Izlaganje jaja visokoj temperaturi moglo bi dovesti do nakupljanje pare ispod ljuske jajeta, te puknuća iste. Izbjegni nepotrebni nered i jaja radije skuhaj na štednjaku.

 | Author: Shutterstock Jaja u ljusci, foto: Shutterstock

Voće u komadu

Sličan problem može se dogoditi i ako u mikrovalnu pećnicu staviš cijelu voćku prepunu vode. Naime, plod bi mogao eksplodirati na visokoj temperaturi i tako stvoriti nered i probleme. Ako ipak želiš ugrijati voće u mikrovalnoj pećnici, uvijek ga nareži na manje komade prije stavljanja u mikrovalnu. Imaj na umu da samo određene voćke mogu izdržati visoke temperature, piše Ahs

Ljute papričice 

Zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici neće našteti ljutim papričicama, no onoga trenutka kada otvoriš vrata mikrovalne pećnice, ljute papričice će vjerojatno ispustiti kemijski spoj koji će ti jako nadražiti oči i grlo. Stoga, oprezno s ljutim papričicama! 

Saznaj i...

 

Možda vas zanima... Saznaj kako pravilno prati i skladištiti kuhinjske noževe Špajza Možda vas zanima... Ovih pet namirnica nikako nemoj zamrzavati! Špajza Možda vas zanima... Evo kako možeš detaljno očistiti blender Špajza Možda vas zanima... Trikovi za mjerenje maslaca od kikirikija i džema, bez nereda! Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.