Špajza 10. veljače 2021.

Ovih pet namirnica nikako nemoj zamrzavati!

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas ti donosimo listu namirnica koje nikako ne bi smjela držati u zamrzivaču...

Organizacija zamrzivača može biti prava znanost. Vjerujemo da si već dobila niz savjeta i upozorenja od obitelji i prijatelja, ali neke ključne stvari vrijedi ponoviti. Slijedi lista namirnica koje zaista ne bi trebala stavljati u svoj zamrzivač...

 

Možda vas zanima... Održite sezonske namirnice svježima još duže Špajza

 

1. Tekućine u staklenkama ili bocama

Ako ne želitš skupljati komadiće stakla po škrinji, izbjegavaj zamrzavanje tekućina u staklenim posudama. Obujam nekih tekućina se pri smrzavanju može povećati, poput primjerice vode, i razbiti staklenku. 

2. Voće

Skloni smo zamrzavanju voća za pripremu smoothieja, no činjenica je da si ne činimo uslugu. Za kvalitetno zamrzavanje voća temperature bi trebale biti mnogo niže pa se preporučuje kupovanje smrznutog voća.

3. Ostaci pržene i pohane hrane

Sve što je bilo fino i hrskavo, nakon zamrzavanja će potpuno izgubiti teksturu. Predlažemo ti da dobro procijeniš koliko ti pohanih bataka treba i ubaciš ih u vruće ulje, a ostatak zamrzneš prije prženja. 

 

Pohana piletina Možda vas zanima... Novi vidici: Mala škola pohanja Špajza

 

4. Mlijeko i mliječni proizvodi

Velika je šansa da će se mlijeko razdvojiti i zgrudati pa se ne preporučuje držanje u zamrzivaču. U teoriji, možeš ga zamrznuti na razdoblje do tri mjeseca.

5. Krumpiri

Ako zamrzavaš neko varivo ili juhu u koju bi inače dodala krumpir, najbolje je da ga ubaciš naknadno – kada budeš podgrijavala jelo. Krumpir će u zamrzivaču postati gnjecav, grudast i neće biti ukusan pa se ne isplati upropastiti dobro jelo. 

Organiziraj svoj zamrzivač i nikako nemoj zaboraviti na boce piva ili vina koje želiš brzinski rashladiti.