Špajza 16. rujna 2023.

Znamo kako možeš pravilno zamrznuti maslac

Maslac foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
S njim su sva jela ukusnija, kremastija i slasnija. Naravno, riječ je o maslacu, a kako bismo ga uvijek imali spremnog kod kuće, donosimo male trikove za njegovo skladištenje...

Svi smo se barem jedno susreli s popriličnom količinom tuge kada smo otkrili da nam baš maslac nedostaje u hladnjaku, a taman smo htjeli ispeći domaće kroasane ili prhko tijesto. Dobra vijest je da se maslac jako dobro smrzava, a postupak zamrzavanja i odmrzavanja vrlo je jednostavan i brz.

To znači da sljedeći put kad maslac pronađeš na akciji u trgovini, možeš bez problema kupiti više komada, kako bi ti uvijek bio pri ruci za izradu tijesta za pite, pire krumpira ili američkih palačinki! S druge strane, ako maslac ne koristiš toliko često, možeš ga zamrznuti i izvaditi ga iz zamrzivača kada ti zatreba.

 U nastavku pročitaj sve što treba znati o smrzavanju i odmrzavanju maslaca, kao i savjete kako ga koristiti.

 

Možda vas zanima... Aromatizirani maslac - jednostavan dodatak koji popravlja baš svako jelo Špajza

 

Koliko dugo maslac može biti zamrznut?

Maslac je najbolje zamrznuti na 6 do 9 mjeseci. Naravno, možeš ga zamrznuti i na dulji period - maslac će i dalje će biti siguran za korištenje. Nakon dužeg vremena možda ćeš primijetiti promijenjenu teksture ili osjetiti mirise iz zamrzivača koji se veoma lako "uvuku" u maslac.

Uvijek je najbolje zamrznuti maslac dok je svjež, stoga vodi računa o datumu na pakiranju.  

 | Author: Sincerely Media/Unsplash Maslac foto: Sincerely Media/Unsplash

Koji je najbolji način zamatanja maslaca za zamrzavanje?

Ako je moguće, maslac ostavi u originalnom pakiranju, a zatim ga stavi u vrećice za zamrzavanje koje se mogu zatvoriti jer će one zaštiti maslac od okusa i mirisa iz zamrzivača. U zamrzivaču je najbolje maslac držati podalje od svega što bi moglo imati miris. Kao i kod ostalih namirnica koje zamrzavaš, pakiranje svakako označi da ga kasnije bude lakše 'prepoznati'.

 

Možda vas zanima... Pripremili smo mali vodič za zamrzavanje mlijeka Špajza

 

Koji je najbolji način odmrzavanja maslaca?

Zamrznuti maslac može se polako odmrzavati u hladnjaku za 6 do 7 sati ili preko noći. Ako si u žurbi, zamrznuti maslac možeš naribati pomoću krupnih dijelova na ribežu. Naribani maslac idealan je za izradu tijesta za pite ili lisnatog tijesta jer je hladan i u malim komadićima koji će se brzo i lako stopiti s brašnom.

 | Author: Lauren Gray/Unsplash Maslac je važan sastojak brojnih kolača foto: Lauren Gray/Unsplash

Za druge namjene, na primjer kada želiš pomiješati maslac sa šećerom za izradu kolačića, naribani maslac ostavi na sobnoj temperaturi prije upotrebe. Ako za pripremu slastice trebaš mekani maslac, odnosno maslac sobne temperature, pokušaj izbjeći mikrovalnu pećnicu jer će se u njoj maslac neravnomjerno otopiti.

Međutim, ako si u strci s vremenom, mikrovalnu pećnicu koristi oprezno i u kratkim intervalima kako bi izbjegla stvaranje nereda i neravnomjernog topljenja maslaca. 

Kako koristiti zamrznuti maslac?

Sve dok se maslac pravilno smrzava i odmrzava, odnosno zamrzava dok je još svjež, prethodno smrznuti maslac može se koristiti poput svježeg. Nakon odmrzavanja, maslac je potrebno upotrijebiti u roku od 30 dana.

 

 | Author: Polina Tankilevitch/Pexels Maslac je neizostavan dio našeg doručka foto: Polina Tankilevitch/Pexels

 

Smeđi maslac Možda vas zanima... Kako pripremiti smeđi maslac Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.