Špajza 01. rujna 2025.

Mali vodič za zamrzavanje (i odmrzavanje) mlijeka

mlijeko
Mlijeko
foto: Karolina Grabowska/Unsplash
Ako je rok trajanja pri kraju, mlijeko zamrzni i izbjegni bacanje hrane. Donosimo ti odlične savjete kako pravilno zamrznuti mlijeko da izbjegneš nered (i bacanje hrane)

Mlijeko, bilo kravlje, ovčje, kozje... ili ono biljno – poput zobenog, bademovog ili sojinog – sve je samo ne jeftino. Uz to, rok trajanja mu nije dug, a bacanje hrane nikome nije opcija. Upravo zato vrijedi iskoristiti zamrzivač, ali uz nekoliko važnih trikova.

Pripremili smo ti vodič koji će ti olakšati čuvanje mlijeka u zamrzivaču i osigurati da ga iskoristiš bez neugodnih iznenađenja.

👉 Uz ove male trikove, zamrzivač ti postaje odličan saveznik u očuvanju mlijeka – i novčanika.

Je li mlijeko zdravo za piće Možda vas zanima... Je li MLIJEKO zdravo za piće? Evo što kažu stručnjaci Špajza

1. Zapiši datum

Mlijeko u zamrzivaču može stajati do 3 mjeseca, no najbolje ga je potrošiti unutar prvih mjesec dana jer lako upija mirise druge hrane.

Zalijepi naljepnicu s datumom i vrstom mlijeka koje zamrzavaš – tako ćeš uvijek znati što se krije u posudici.

mlijeko | Author: Glen Carrie/Unsplash Mlijeko foto: Glen Carrie/Unsplash

2. Odaberi pravo pakiranje

Pripazi – tekućine se pri smrzavanju šire, a staklo lako puca. Umjesto toga koristi plastične posude s čvrstim poklopcem, posebno one namijenjene za zamrzavanje. Tako ćeš izbjeći nered i nepotrebno bacanje.

biljno mlijeko Možda vas zanima... Veliki vodič kroz biljne zamjene za mlijeko Špajza

3. Zamrznuto mlijeko otopi na siguran način

Najbolje je mlijeko izvaditi večer ranije i pustiti da se polako odmrzne u hladnjaku. Ako ti se žuri, uroni posudu u hladnu vodu i nekoliko puta zamijeni vodu. Nikako ga ne ostavljaj na sobnoj temperaturi – riskiraš kvarenje.

mlijeko | Author: Ahmadreza Rezaie/Unsplash Mlijeko foto: Ahmadreza Rezaie/Unsplash

4. Ne brini zbog grudica

Pripremi se – nakon odmrzavanja masnoća će se odvojiti pa napitci, osobito biljni, mogu izgledati grudasto. Kravlje mlijeko bolje podnosi zamrzavanje, ali i za biljna postoji rješenje – kratka tura u blenderu i sve je opet glatko.

Najbolje je takvo mlijeko s grudicama koristiti za kolače, palačinke ili smoothieje, a ne za direktno ispijanje iz čaše.
prženo mlijeko Možda vas zanima... PRŽENO MLIJEKO odličan je desert, napravi ga kod kuće! Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.