Mlijeko, bilo kravlje, ovčje, kozje... ili ono biljno – poput zobenog, bademovog ili sojinog – sve je samo ne jeftino. Uz to, rok trajanja mu nije dug, a bacanje hrane nikome nije opcija. Upravo zato vrijedi iskoristiti zamrzivač, ali uz nekoliko važnih trikova.
Pripremili smo ti vodič koji će ti olakšati čuvanje mlijeka u zamrzivaču i osigurati da ga iskoristiš bez neugodnih iznenađenja.
👉 Uz ove male trikove, zamrzivač ti postaje odličan saveznik u očuvanju mlijeka – i novčanika.
1. Zapiši datum
Mlijeko u zamrzivaču može stajati do 3 mjeseca, no najbolje ga je potrošiti unutar prvih mjesec dana jer lako upija mirise druge hrane.
Zalijepi naljepnicu s datumom i vrstom mlijeka koje zamrzavaš – tako ćeš uvijek znati što se krije u posudici.
Mlijeko
2. Odaberi pravo pakiranje
Pripazi – tekućine se pri smrzavanju šire, a staklo lako puca. Umjesto toga koristi plastične posude s čvrstim poklopcem, posebno one namijenjene za zamrzavanje. Tako ćeš izbjeći nered i nepotrebno bacanje.
3. Zamrznuto mlijeko otopi na siguran način
Najbolje je mlijeko izvaditi večer ranije i pustiti da se polako odmrzne u hladnjaku. Ako ti se žuri, uroni posudu u hladnu vodu i nekoliko puta zamijeni vodu. Nikako ga ne ostavljaj na sobnoj temperaturi – riskiraš kvarenje.
Mlijeko
4. Ne brini zbog grudica
Pripremi se – nakon odmrzavanja masnoća će se odvojiti pa napitci, osobito biljni, mogu izgledati grudasto. Kravlje mlijeko bolje podnosi zamrzavanje, ali i za biljna postoji rješenje – kratka tura u blenderu i sve je opet glatko.