Špajza 06. rujna 2021.

Pripremili smo mali vodič za zamrzavanje mlijeka

Vodič za zamrzavanje mlijeka foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako je rok trajanja pri kraju, mlijeko zamrzni i izbjegni bacanje hrane

Mlijeko nije jeftino, ni ono životinjskog porijekla, a osobito biljne alternative. Rokovi trajanja su relativno kratki, a bacanje hrane jednostavno nije opcija. Upravo zato treba promišljeno iskoristiti blagodati zamrzivača. 

Pripremili smo kratak i jasan popis onog na što trebaš pripaziti pri zamrzavanju - kako bi izbjegla nezgode i maksimalno osigurala kvalitetu zamrznutog mlijeka.

 

Možda vas zanima... Foto vodič kroz izradu domaćeg kvasa i kruha Kolumne

 

Pripazi na datum!
Imaj na umu da mlijeko u zamrzivaču može stajati do tri mjeseca. Ipak, uputno ga je potrošiti u prvih mjesec dana jer lako upija mirise druge hrane. 

Preporučujemo da na pakiranje zalijepiš naljepnicu s datumom zamrzavanja te vrstom mlijeka koju zamrzavaš – za svaki slučaj. 

Pripazi na pakiranje!

Dobro je poznato da pri zamrzavanju, zbog povećanja obujma, postoji opasnost od pucanja pakiranja. Naravno, to se primarno odnosi na staklo. 

Kako bi izbjegla nered, mlijeko rasporedi u plastične posude s čvrstim poklopcem koje su prikladne za čuvanje u zamrzivaču. Ne isplati se riskirati!

 

Hladnjak Možda vas zanima... Imamo 12 odličnih savjeta za savršeno čist hladnjak Špajza

 

Izvadi ga iz zamrzivača večer ranije

Najbolje je da mlijeko izvadiš iz zamrzivača večer ranije i pustiš da se otopi u zamrzivaču.

 Ako ti se žuri, uroni ga u posudu hladne vode. Po potrebi vodu zamijeni nekoliko puta kako bi izbjegla  kvarenje mlijeka na sobnoj temperaturi.

Masnoća iz mlijeka će se razdvojiti. Ipak, postoji rješenje...

Velike su šanse da će se masnoća odvojiti, te da će napitci poput sojinog, zobenog i bademovog mlijeka postati grudasti. Kravlje ipak ima bolje šanse. Međutim, to nije nerješiva situacija i nema toga što 30-ak sekundi u blenderu ne može riješiti. 

Preporučujemo da odmrznuto mlijeko koristiš za pripremu slastica ili smoothieja, a ne za direktno ispijanje iz boce.

 

Možda vas zanima... Znamo kako možeš pravilno zamrznuti maslac Špajza

 

Izvor: goodhousekeeping.com

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.