Ljeto nije potpuno bez nje. Bilo da je poslužena kao osvježenje uz roštilj, užina na plaži ili dio osvježavajuće voćne salate, lubenica je nezaobilazna sezonska poslastica. Izvrstan je izvor vitamina C, A i B6 te likopena, što je čini izvrsnim izborom za hidrataciju i jačanje imuniteta.
No ima jedan nedostatak: brzo gubi svježinu, osobito kada je narezana. Cijela lubenica može trajati do 10 dana u hladnjaku, dok će narezana trajati samo 2 do 5 dana. Dakle, postavlja se pitanje možeš li je zamrznuti? Srećom, odgovor je da. Evo kako to učiniti na pravi način i što izbjegavati.
Zamrznuti ili ne, pitanje je sad
Lubenica sadrži 92% vode, što znači da se definitivno može zamrznuti. Bilo da zamrzavaš sok, pire u kalupima za led ili komade lubenice, ona će se pretvoriti u ledenu poslasticu.
No za najbolji okus i teksturu, optimalno ju je jesti ili koristiti dok je još uvijek zamrznuta. Odmrzavanje može promijeniti teksturu i okus, pa ćeš imati manje mogućnosti za korištenje.
Za najbolju zamrznutu lubenicu, počni s najsvježijom i najslađom. Bez obzira na oblik lubenice koji želiš smrznuti (komadi, kuglice, pire ili sok), najprije ukloni sjemenke. Ako imaš onu bez sjemenki, taj posao je već obavljen.
I, da, kao što smo rekli, slatkoća i tekstura lubenice će se promijeniti nakon zamrzavanja.
Nemoj zamrzavati cijelu lubenicu jer će biti gotovo nemoguće narezati kada se pretvori u veliku ovalnu ledenu kuglu. Osim toga, tko ima toliko mjesta u zamrzivaču?
Kako pravilno zamrznuti različite komade lubenice
Različiti oblici, različita pravila... Za zamrzavanje komada lubenice, trebat će ti daska za rezanje, nož i pleh obložen papirom za pečenje ili plastičnom folijom.
Najprije nareži lubenicu na komade, ukloni koru i eventualne sjemenke. Položi komade na pleh, pazeći da se ne dodiruju, i stavi u zamrzivač.
Pusti da se zamrznu dok ne postanu čvrsti, što traje 1-2 sata. Kada su zamrznuti, premjesti ih u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu s patentnim zatvaračem i spremi u zamrzivač. Oznake datuma će ti pomoći pratiti koliko dugo su komadi lubenice zamrznuti.
Ako želiš napraviti kuglice ili precizne kockice, pripremi lubenicu i zamrzni je na isti način kao i komade. Pire od lubenice možeš napraviti u blenderu ili multipraktiku.
Uspi pire u kalupe za led ili hermetički zatvorenu posudu, ostavljajući malo prostora za širenje tijekom smrzavanja. Sok od lubenice pak možeš zamrznuti tako da napraviš pire i procijediš ga kroz fino sito. Ulij sok u kalupe za led ili hermetički zatvorenu posudu, opet ostavljajući prostor za širenje.
Koliko dugo čuvati lubenicu u zamrzivaču
Iako neki izvori kažu da zamrznute komade lubenice možeš čuvati do 8 mjeseci, preporučuje se korištenje unutar nekoliko tjedana. Zamrznuti pire ili sok od lubenice u kalupima za led najbolje je iskoristiti unutar tjedan dana. Također, nemoj je odmrzavati jer će promijeniti okus, teksturu i boju.
Zamrznuta lubenica može biti osvježavajuća poslastica koja ti pruža potrebne nutrijente, bilo da je koristiš u napitcima ili kao ledenu poslasticu. Dodaj kockice zamrznutog soka od lubenice u ledeni čaj ili gaziranu vodu.
Zamrznuta lubenica također je odlična za pripremu margarita, smoothieja ili osvježavajućih napitaka. Zamrznute komade možeš koristiti i za brz i jednostavan desert tako da ih naribaš u zdjelu koristeći sitni ribež te poslužiš kao neobičan sorbet.