Špajza 15. srpnja 2024.

Kako odabrati savršeno zrelu lubenicu

lubenica
Lubenica
foto: Engin Akyurt/Unsplash
Znaš one ljude koji u trgovini ili na tržnici lupkaju, kuckaju i proučavaju lubenice? Pripremi se postati dio njih, zabavno je i korisno!

Sezona lubenica je u punom jeku, i ne znamo za tebe, ali mi smo si zadali misiju ovog ljeta uživati u njoj bez granica. S visokim udjelom od 92 posto vode, malo koja namirnica je osvježavajuća i toliko povezana s ljetom kao lubenica.

Iako su lubenice najbolje u ovo doba godine, odabrati savršenu može biti pravi izazov. Nema goreg nego kada nakon mukotrpnog rezanja tvrde kore, shvatiš da nema nikakvog okusa. Srećom, pronašli smo najbolje trikove kako uvijek odabrati najzreliju lubenicu.

Možda vas zanima... Lubenica s grilla - novo slasno ljetno otkriće Recepti

lubenica | Author: Elena Kocheva/Unsplsah Lubenica foto: Elena Kocheva/Unsplsah

Ključ je u jednostavnom triku: pregledavanju mrlje na donjoj strani lubenice, onoj koja je bila položena na zemlju. Uvijek možeš prepoznati kada je lubenica zrela – ili nije – po boji na dnu.

Za najbolju, najzreliju lubenicu, potraži blago žutu, gotovo kremastu boju. Kada to vidiš, znaš da će lubenica biti savršeno zrela i spremna za jelo. S druge strane, ako lubenica ima blijedo zelenu ili bijelu mrlju na dnu, to znači da je nezrela i da još nije spremna za jelo.

lubenica Možda vas zanima... HIT KOKTEL Osvježi se uz spoj lubenice i mente Recepti

Kucni u koru i slušaj

Zatim, obrati pažnju na zvuk. Lagano udari po lubenici i slušaj. Zrela lubenica će proizvesti dubok, šupalj zvuk. Ako zvuk nije dovoljno rezonantan ili je tup, lubenica možda nije dovoljno zrela.

Još jedan pokazatelj zrelosti je težina. Lubenica bi trebala biti teža nego što izgleda. To znači da je puna vode i da je zrela. Uzmi lubenicu u ruku i usporedi njezinu težinu s drugim lubenicama iste veličine.

lubenica | Author: Olga Finn/Unsplash Kad je kucneš po kori, Zrela lZubenica će proizvesti dubok, šuplji zvuk foto: Olga Finn/Unsplash

Provjeri i peteljku. Suha i smeđa znak je da je lubenica dozrijevala na polju. Ako je 'rep' zelen, to može značiti da je ubrana prerano i da nije dosegla punu zrelost.

Još jedan trik je da pogledaš oblik. Simetrične lubenice, bez udubljenja i nepravilnosti, obično su zrelije i ukusnije. Nepravilnosti mogu ukazivati na probleme u rastu ili loše uvjete uzgoja.

lubenica | Author: Kenta Kikuchi/Unsplash Lubenica foto: Kenta Kikuchi/Unsplash

Isprobaj i ove recepte s lubenicom...

lubenica i feta Možda vas zanima... Ljetna salata od lubenice i kozjeg sira puna okusa Recepti ražnjici, lubenica, feta Možda vas zanima... Jelo koje ćeš voljeti: Ražnjići od lubenice i feta sira Recepti lubenica Možda vas zanima... I kora od lubenice je jestiva! Evo kako je iskoristiti... Recepti Možda vas zanima... Ovaj 'pijani' napitak od lubenice rashlađivat će te cijelo ljeto Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.