Jedi s veseljem - krpice sa zeljem!

Shutterstock Krpice sa zeljem po bakinom receptu
Krpice sa zeljem jednostavno je jelo koje su spremale naše bake, i njihove bake... Može se jesti samostalno ili biti izvrstan prilog mesu. Pohanci i krpice sa zeljem su primjerice sjajna kombinacija!
Vidi originalni članak

Krpice sa zeljem ili flekice s kupusom - kako god zoveš ovo jelo sigurni smo da si ga u djetinjstvu jela češće nego što ga jedeš danas. Jednostavno, brzo i cjenovno pristupačno, krpice sa zeljem su jelo u kojem gotovo svako uživa. Odlično je samo po sebi, ali i kao prilog uz hrskavu pohanu šniclu. 

Pripremi ga baš kako su ga pripremale naše bake i nastavi tradiciju u svojoj obitelji! Ako nemaš vremena pripremati domaće krpice, jednostavno ih zamijeni kupovnima i jelo postaje još jednostavnije. 
 

Krpice sa zeljem

Sastojci za krpice:

  • 300 g brašna
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • Voda

Sastojci za zelje:

  • 1 veća glavica svježeg zelja
  • 1 velika glavica luka
  • 2-3 žlice svinjske masti (ili ulja)
  • sol, papar

 

Brzo i jednostavno Prženi njoki s kiselim kupusom - kombinacija koju ćeš ponoviti

 

Postupak:

  1. U brašno dodaj malo soli, promiješaj pa dodaj jaje i malo vode.
  2. Umijesi tijesto. Pokrij ga i neka malo odstoji.
  3. Tijesto tanko razvaljaj i izreži na manje kvadratiće, krpice. Kratko ih kuhaj u slanoj vodi i ocijedi.
  4. Na masnoći poprži nasjeckan luk da lagano požuti.
  5. Umiješaj naribano ili na kockice narezano zelje.
  6. Posoli i popapri po ukusu pa pirjaj na laganoj vatri uz podlijevanje vodom po potrebi. Nakon 20 do 30 minuta probaj je li zelje kuhano; ako nije, ostavi pirjati dok ne postane mekano.
  7. Dodaj kupusu skuhane krpice, sve promiješaj i po želji još popapri.

 

iz bakine bilježnice Varivo od slatkog kupusa vraća te u djetinjstvo

Male tajne Tajna najfinijeg pohanja krije se u...

 

Posjeti Gastro.hr