gastro postao
Donosimo recept za slatki kupus, jelo koje su nam pripremale bake i mame
Kupus, rajčica i začini - to su osnovne namirnice koje su ti potrebne za ovo fino starinsko varivo poznato kao slatki kupus ili pak prisiljeno zelje. Jednostavno i brzo se priprema pa ako nemaš dovoljno vremena za neko kompliciranije jelo, a pojela bi nešto "na žlicu", ovo jelo je idealno za tebe.
Danas predlažemo ovo ukusno jelo koje nas podsjeća na bakinu kuhinju i vraća u djetinjstvo - slatki kupus.
Varivo od slatkog kupusa
Sastojci:
- 1 glavica kupusa
- 1 crveni luk
- 2 češnja češnjaka
- 200 ml pasirane rajčice
- 2 lovorova lista
- 2 žličice slatke mljevene paprike
- 1 žličica šećera
- 1 žličica octa
- papar
- sol
- voda
Postupak:
- Kupus nasjeckaj na rezance. Ubaci ga u vruću vodu koju si prethodno posolila.
- Za to vrijeme na tavi pirjaj luk. Dodaj šećer pa pusti da se karamelizira.
- Dodaj češnjak i ocijeđeni kupus. Pusti da se pirja nekoliko minuta, a zatim dodaj pasiranu rajčicu.
- Ubaci lovorov list, ocat, sol i papar.
- Kuhaj oko pola sata dodajući vodu ako je to potrebno.
- Po želji u kupus dodaj suhog mesa ili posluži kao prilog uz pečene kobasice.
Dobar tek!