gastro postao
Krpice sa zeljem jednostavno je jelo koje su spremale naše bake, i njihove bake... Može se jesti samostalno ili biti izvrstan prilog mesu. Pohanci i krpice sa zeljem su primjerice sjajna kombinacija!
Krpice sa zeljem ili flekice s kupusom - kako god zoveš ovo jelo sigurni smo da si ga u djetinjstvu jela češće nego što ga jedeš danas. Jednostavno, brzo i cjenovno pristupačno, krpice sa zeljem su jelo u kojem gotovo svako uživa. Odlično je samo po sebi, ali i kao prilog uz hrskavu pohanu šniclu.
Pripremi ga baš kako su ga pripremale naše bake i nastavi tradiciju u svojoj obitelji! Ako nemaš vremena pripremati domaće krpice, jednostavno ih zamijeni kupovnima i jelo postaje još jednostavnije.
Krpice sa zeljem
Sastojci za krpice:
- 300 g brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- Voda
Sastojci za zelje:
- 1 veća glavica svježeg zelja
- 1 velika glavica luka
- 2-3 žlice svinjske masti (ili ulja)
- sol, papar
Postupak:
- U brašno dodaj malo soli, promiješaj pa dodaj jaje i malo vode.
- Umijesi tijesto. Pokrij ga i neka malo odstoji.
- Tijesto tanko razvaljaj i izreži na manje kvadratiće, krpice. Kratko ih kuhaj u slanoj vodi i ocijedi.
- Na masnoći poprži nasjeckan luk da lagano požuti.
- Umiješaj naribano ili na kockice narezano zelje.
- Posoli i popapri po ukusu pa pirjaj na laganoj vatri uz podlijevanje vodom po potrebi. Nakon 20 do 30 minuta probaj je li zelje kuhano; ako nije, ostavi pirjati dok ne postane mekano.
- Dodaj kupusu skuhane krpice, sve promiješaj i po želji još popapri.