Špajza 08. ožujka 2023.

Jedi s veseljem - krpice sa zeljem!

Krpice sa zeljem
Krpice sa zeljem po bakinom receptu foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Krpice sa zeljem jednostavno je jelo koje su spremale naše bake, i njihove bake... Može se jesti samostalno ili biti izvrstan prilog mesu. Pohanci i krpice sa zeljem su primjerice sjajna kombinacija!

Krpice sa zeljem ili flekice s kupusom - kako god zoveš ovo jelo sigurni smo da si ga u djetinjstvu jela češće nego što ga jedeš danas. Jednostavno, brzo i cjenovno pristupačno, krpice sa zeljem su jelo u kojem gotovo svako uživa. Odlično je samo po sebi, ali i kao prilog uz hrskavu pohanu šniclu. 

Pripremi ga baš kako su ga pripremale naše bake i nastavi tradiciju u svojoj obitelji! Ako nemaš vremena pripremati domaće krpice, jednostavno ih zamijeni kupovnima i jelo postaje još jednostavnije. 
 

 | Author: Shutterstock Krpice sa zeljem odlično su samostalno jelo, a još bolji prilog glavnom jelu foto: Shutterstock

Krpice sa zeljem

Sastojci za krpice:

  • 300 g brašna
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • Voda

Sastojci za zelje:

  • 1 veća glavica svježeg zelja
  • 1 velika glavica luka
  • 2-3 žlice svinjske masti (ili ulja)
  • sol, papar

 

Možda vas zanima... Prženi njoki s kiselim kupusom - kombinacija koju ćeš ponoviti Recepti

 

Postupak:

  1. U brašno dodaj malo soli, promiješaj pa dodaj jaje i malo vode.
  2. Umijesi tijesto. Pokrij ga i neka malo odstoji.
  3. Tijesto tanko razvaljaj i izreži na manje kvadratiće, krpice. Kratko ih kuhaj u slanoj vodi i ocijedi.
  4. Na masnoći poprži nasjeckan luk da lagano požuti.
  5. Umiješaj naribano ili na kockice narezano zelje.
  6. Posoli i popapri po ukusu pa pirjaj na laganoj vatri uz podlijevanje vodom po potrebi. Nakon 20 do 30 minuta probaj je li zelje kuhano; ako nije, ostavi pirjati dok ne postane mekano.
  7. Dodaj kupusu skuhane krpice, sve promiješaj i po želji još popapri.

 

Varivo od slatkog kupusa Možda vas zanima... Varivo od slatkog kupusa vraća te u djetinjstvo Recepti Pohanci Možda vas zanima... U čemu je tajna najfinijeg pohanja? Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • rudica 16:31 29. Studeni 2015.

    Moja baka je na karamelizirala luk sa dvije žlice šećera. a tako i ja radim.Super je