Kurkuma: Žuta sreća s Dalekog istoka

Thinkstock
Indijski začin sastavni je dio curry praha a prepoznatljiv je po izrazito žutoj boji
Vidi originalni članak

Podrijetlom iz Indonezije i južne Indije, kurkuma je najpoznatija kao jedan od sastojaka curry praha. No, ovaj žuti začin je toliko zanimljiv sam po sebi da ga vrijedi pojedinačno uvrstiti u kuhinju.

Nutritivno, kurkuma se ističe bogatim sadržajem mangana, a nije zanemariv ni sadržaj željeza, magnezija i cinka te vitamina B3 i B6. Također, predstavlja dobar izvor neprobavljivih prehrambenih vlakana, a što je osobito zanimljivo sadrži i esencijalne omega-3 masne kiseline. No, apsolutno najveći adut kurkume je kurkumin, biljni pigment zaslužan za njenu specifičnu boju.

Upravo, zbog kurkumina je popis terapijskih svojstava kurkume podugačak. Naime, pokazalo se da kurkumin posjeduje snažna protuupalna i antioksidativna svojstva. Isto tako pogoduje dijabetičarima jer ima povoljno djelovanje na inzulinsku rezistenciju, a pokazalo se da djeluje povoljno i na kardiovaskularni sustav smanjujući razinu ukupnog i LDL (lošeg) kolesterola, istovremeno povisujući razinu HDL (dobrog) kolesterola. Nadalje, kurkumi se pripisuje antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno djelovanje. Također je otkriveno da kurkuma pogoduje optimalnoj funkciji jetre povećavajući njezinu sposobnost detoksikacije.

Kurkuma se u kuhinji može dodavati kao začin raznim umacima i marinadama. Odlično se slaže i s jogurtom, rižom, jelima od piletine i drugih vrsta mesa, grahoricama (osobito lećom), plodovima mora te salatama i preljevima za salatu.

Savjet:
U receptima, kurkumu dodajte pred sam kraj pripreme jela.

Posjeti Gastro.hr