Možete jesti hranu koja vam je pala na pod!

Thinkstock
Ako vam slučajno padne na pod jabuka koju ste već zagrizli, slobodno ju pojedite!
Vidi originalni članak

Naime, prema istraživanju mikrobiologa Anthonyja Hiltona, sa Sveučilišta Aston u Velikoj Britaniji, slobodno možete pojesti hranu koja vam je pala na pod, a podignuli ste ju u 5 sekundi. No, naravno, to se ne odnosi na hranu koja je vidljivo zaprljana nečistoćama s poda, već na hranu koja je pala na pod i ostala čista, prenosi Food and Wine.

Iako se možda čini groznim jesti hranu s poda, čak 79% ispitanika ovog istraživanja (od njih 2000), izjavilo je kako pojedu hranu koja im padne na pod.

Naravno, hrana koja je pala na pod nikad neće biti sasvim nekontaminirana bakterijama i prljavštinom, no istraživanje je pokazalo kako hrana ipak ne "pokupi" s poda toiku količinu loših bakterija da bi bila štetna (primjerice E. coli).

No, također, koliko će prljavštine ostati na hrani ovisi i o tome na koju je površinu pala. Naime, začuđujuće je da je najmanje bakterija i prljavštine bilo na tepihu, a mnogo više na pločicama ili laminatu. Stoga, više trebamo brinuti o hrani koja nam padne primjerice na pločice. Ali, s druge strane, ako vam padne pizza s rastopljenim sirom, ili komad štrudle, nije isto kao kada vam padne grožđe ili komad jabuke. Pizza će vjerojatno pokupiti više prljavštine, a i u krajnjem slučaju, ne možete ju oprati kao što to možete učiniti s grožđem.

Jasno je da, oni koji ni inače nisu jeli hranu koja bi im pala na pod, to vjerojatno neće činiti ni u budućnosti. No zato pobornici pravila "5 sekundi" mogu odahnuti!

 

Posjeti Gastro.hr