Najdepresivniji dan u godini popravi ovim namirnicama

Valeria Boltneva/Pexels Sushi s lososom sigurno će otjerati siječanjski blues
Treći ponedjeljak u siječnju poznat je kao najdepresivniji dan u godini, a ako i tebi nije dobro započeo, popravi ga ukusnim zalogajima
Vidi originalni članak

Nakon blagdanskih dana provedenih u zabavi i druženju dolazi pomalo nezanimljiv i siv siječanj. Mnogi smatraju da je upravo siječanj najdepresivniji mjesec u godini jer dolazi odmah nakon jednog od najzabavnijih perioda, a da stvar bude još gora, tu su i ponedjeljci. 

Rijetko tko voli ponedjeljak i veseli se početku radnog tjedna, a još kada ga spojimo sa siječanjskim sivilom dobijemo posebno omražen dan. Upravo zato se u svijetu treći ponedjeljak u siječnju često naziva najdepresivniji dan u godini. Poznat i kao "blue monday", ovaj dan nije ništa drugačiji od ostalih, no istina je da nam u siječnju treba malo više za sreću. 

 Donosimo ti nekoliko namirnica koje će ti pomoći donijeti više veselja u život. 

Tajna ovih namirnica je triptofan, aminokiselina od koje nastaje serotonin, poznat i kao hormon sreće. Kako za Well + Good navodi doktorica i autorica Caroline Leaf, triptofan u hrani direktno pomaže u proizvodnji serotonina, a time pomaže i u regulaciji naših osjećaja i raspoloženja. Zato ne očajavaj, kraj siječnja je blizu, blue monday je samo jedan dan u godini, a ove namirnice svakako stavi u košaricu pri idućoj kupovini! 

Jaja

Jaja sadrže ne samo triptofan nego i veliku količinu proteina te spojeve poput kolina koji pomaže pravilnoj moždanoj funkciji. Visok sadržaj proteina pomaže tijelu održati zdravu i konstantnu razinu energije, a svi znamo da nedostatak energije direktno utječe na raspoloženje. 
 

Doručak šampiona Imamo 4 ideje za ukusan doručak s jajima!
 

Sir

Istina je da će nas dobar sir sam po sebi oraspoložiti, neovisno o tome koje spojeve sadrži. U siru ćeš pronaći značajne količine triptofana, a ako tražiš sir koji je najbogatiji ovom vrijednom aminokiselinom onda svakako odaberi cheddar
 

mali gušti Cvjetača u kremastom umaku od cheddara i mozzarelle
 

Tofu

Ovaj proizvod na bazi soje nije namijenjen samo vegetarijancima i veganima. Dobra je ideja uvrstiti ga u prehranu neovisno o tome jedemo li meso ili ne jer će garantirano poboljšati raspoloženje. Nije samo tofu bogat triptofanom i proteinima nego i sama soja, bilo da ju pripremaš kuhanu, pečenu ili grickaš edamame. 

Tuna, losos

Riba poput tune i lososa bogata je ne samo triptofanom nego i vitaminom D kojeg tijelo proizvodi kada smo izloženi sunčevoj svjetlosti. Kako tijekom zime manje vremena provodimo obasjani suncem, posebno jer smo umotani u pet slojeva odjeće, dobra je ideja ovaj vitamin koji pomaže zdravlju mozga unositi hranom. 
 

za 20-ak minuta... Losos u umaku od meda i limuna
 

Sjemenke i orašasti plodovi

Još jedan biljni "izvor sreće" su sjemenke i orašasti plodovi. Također su bogati proteinima, a sadrže i optimalnu količinu triptofana. Posebno je dobar odabir orah, ali pripazi da ne pretjeraš s konzumacijom jer se ipak radi o namirnicama koje su bogate i mastima. 
 

gušt u čaši Smoothie za dobar imunitet i dobro raspoloženje


Važno je znati i što izbjegavati

Baš kao što nam određene namirnice pomažu poboljšati raspoloženje, neke nam mogu pojačati osjećaj anksioznosti, a time nam pokvariti i raspoloženje. Ako konzumiraš hranu bogatu šećerom, izrazito procesuiranu hranu ili obilne obroke, uistinu možeš promijeniti raspoloženje tako što ćeš poremetiti ravnotežu organizma što vodi do povećanog stresa. 

Također obrati pozornost ne samo što jedeš nego i kako jedeš. Fokusiraj se u potpunosti na svaki zalogaj hrane, uživaj u aromama i teksturama i pokušaj za to vrijeme ne gledati omiljenu seriju ili scrollati društvenim mrežama. Neka doručak, ručak i večera postanu tvoj mali ritual u kojem neometano guštaš i sreća je zagarantirana!

Posjeti Gastro.hr