Tajna dobrog okusa je u svežnju svježih začina

Shutterstock Bouquet garni - svježanj svježih zelenih začina
Bouquet garni je francuski izraz za svežanj začinskog bilja, a najčešće se sastoji od tri biljke – peršina, timijana i lovorovog lista. No možeš kombinirati i puno drugih vrsta začinskog bilja koja jelu daju poseban okus
Vidi originalni članak

Svaki chef zna da neke začinske biljke i neke vrste hrane savršeno idu jedno uz drugo. Tako, primjerice, ružmarin savršeno paše uz janjetinu, kadulja uz svinjetinu, a komorač uz ribu.

No postoje i razne kombinacije začinskog bilja koje daju poseban okus juhama, varivima, umacima i mnogim drugim jelima. Kada se radi o svježem bilju onda se ono veže u buketić koji se obavezno treba izvaditi na kraju kuhanja jela, dok se sušene začinske kombinacije najbolje koriste kada su u vrećicama od muslina.

 

praktični savjeti Evo kako sve možeš iskoristiti kalupe za led

 

Količine ovise samo o količini jela, jer mali bouquet garni se će ‘izgubiti’ u velikom loncu juhe, ili obrnuto – preveliki može prevladati okusima u maloj količini, primjerice, umaka.

Kako napraviti osušeni bouquet garni?

Jednake količine osušenog bilja pomiješaj i položi na četvrtasti komad muslina. Zaveži potom muslin vrpcom ili koncem i vrećicu obavezno izvadi na kraju kuhanja.

 

Začinsko bilje Osuši svježe začinsko bilje. Ovo je odlična metoda...

 

Koje bilje ide najbolje uz koju vrstu jela?

Jela od peradi – uz njih će savršeno ići bouquet garni od stabljike celera te po jedne stabljike peršina i timijana.

Jela od divljih ptica – uz njih se izvrsno sljubljuju mažuran, estragon i jedan lovorov list.

Janjetina – zaveži zajedno stabljike ružmarina, timijana, čubra, metvice i peršina.

Složenac od govedine – poveži stabljike ružmarina, timijana, čubra, koricu naranče i peršin.

Za svinjetinu – spoji stabljike sveže kadulje, timijana i mažurana, a ovoj kombinaciji u osušenom obliku možeš još dodati i origano.

Plodovi mora – najbolje se sljubljuju s kombinacijom kopra, estragona i limunove korice.

 

Vodič bez greške Tajna uspješnog uzgoja začinskog bilja u kući

Posjeti Gastro.hr