Ne bacaj hranu - ostatke mesa oživi finim umacima

Getty Images/Unsplash Ostaci mesa od ručka i fini umak postaju savršeno novo jelo jer - hrana se ne baca
Umjesto bacanja ostataka hrane donosimo ti nekoliko praktičnih i kreativnih ideja kako ih iskoristiti. Bez obzira na to o kojoj se vrsti mesa radi, finim umacima i maštovitim kombinacijama začina možeš mu vratiti sočnost i dati posve nove okuse
Vidi originalni članak

Prema istraživanjima zadnjih godina, u Hrvatskoj se godišnje baci približno 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, dok su istodobno police socijalnih samoposluga poluprazne ili prazne. Analizirajući bacanje hrane prema sektorima, najviše se hrane baci u domaćinstvima. Moramo li istaknuti kako se najviše hrani baci upravo nakon blagdanskog obilja u kojem pretjerujemo.

Umjesto bacanja ostataka namirnica donosimo ti nekoliko praktičnih, ali izuzetno kreativnih ideja iz priručnika 'Kako upravljati ostacima hrane – savjeti i recepti za svakoga' autorice Sanje Kalambure, kako iskoristiti ostatke mesa – bez obzira na to o kojoj se vrsti mesa radi.

Zapečena piletina s tjesteninom

Ostatke pečene piletine nareži na kockice te dodaj ostatke kuhanog povrća. Potom svemu dodaj ostatke tjestenine, posoli i popapri te dodaj nasjeckani peršin. Prelij smjesom jaja i kiselog vrhnja te sve promiješaj. Istresi u nauljen kalup za pečenje i peci 20 minuta na 180 stupnjeva.

ne bacaj hranu Ostaci božićne gozbe postaju slasna nova jela! biraj zeleno Reci NE bacanju hrane, iskoristi ostatke! .

Piletina/svinjetina/junetina u umaku od sušenih rajčica

U blenderu izmiješaj sušene rajčice, šalicu vode, jednu svježu rajčicu, 2 žličice origana, čili papričicu, maslinovo ulje i 2 žlice octa. Meso od ručka isjeckaj na trakice i poprži na ulju dok ne poprimi zlatno žutu boju.

Pripremljeni umak prokuhaj, eventualno začini prema potrebi i dodaj 3 žlice naribanog sira. Pripremljenim umakom prelij meso. Posluži uz sezonsku salatu ili kao umak uz tjesteninu.

Meso u umaku od gljiva

Ostatke mesa od ručka nasjeckaj na trakice, poprži na tavi s malo ulja, dodaj sitno narezani luk i pirjaj. Kad je luk poprimio zlatnu boju dodaj gljive. Na kraju dodaj vrhnje za kuhanje i začini po želji. Serviraj uz salatu i/ili prilog.

slasni desert Iskoristi stari panettone u receptu Jamieja Olivera Dobro je znati Ne bacaj stari kruh, iskoristi ga za nova jela

 

Posjeti Gastro.hr