Od svih kolača, panettone je jedini (djelomično) preživio Božić i sada ne znaš što bi s njim jer se malo sasušio? Napravi ovaj sjajan desert prema receptu slavnog Jamieja Olivera
Tvoj božićni panettone malo se posušio i ne znaš što bi s njim? Slavni britanski chef Jamie Oliver ima odličnu ideju za tebe – od ostataka pripremi ukusan desert, koji je, složit ćemo se jer smo probali – čak i ukusniji od samog panettonea. Ovaj desert od ostataka panettonea toliko nam je fin da smo znali načeti i savršeno sočan panettone i iskoristiti da za ovaj prefin i sočan tartod panettonea.
Ovo uistinu maštovito slatko jelo od ostataka tradicionalnog talijanskog slatkog kruha bit će dovoljno za 12 osoba, a priprema traje oko sat vremena.
Panettone
foto: Dolcesalato/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Tart od ostataka panettonea - recept ba Jamie Oliver
25 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
125
g
Tamni smeđi šećer
4
žlica
Panettone
750
g
Mahuna vanilije
1
kom
Slatko vrhnje
300
ml
Mlijeko
300
ml
Jaje
5
kom
Svijetli smeđi šećer
100
g
Tamna čokolada
60
g
Marmelada od gorke naranče
60
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Lagano namasti kalup za tart promjera 28 cm.
Dvije žlice demerara šećera (tamnog smeđeg šećera) usitni u mužaru, te taj fini prah umiješaj u ostatak demerara šećera, da dobiješ različite teksture. Pospi po rubovima i dnu namašćenog kalupa.
Nareži panettone na trakice kojima ćeš prekriti dno kalupa i njegove rubove, sve dobro stisni, da dobiješ nešto nalik tijestu za pitu.
Mahunu vanilije razreži poprečno popola i izvadi sve sjemenke, te mahunu i sjemenke zagrijavaj zajedno s vrhnje, mlijekom i maslacem, oko 5 minuta, odnosno dok se maslac potpuno ne rastopi.
U velikoj zdjeli miksaj jaja i svijetli smeđi šećer oko 2 minute. Uz neprekinuto miksanje na slaboj brzini dodaj vruće aromatizirano vrhnje, ali izvadi mahunu vanilije.
Trećinu kreme prelij po dnu kolača u kalupu, pusti da se upije nekoliko minuta.
Ostatak panettonea rastrgaj na grube komade i ubaci ih u zdjelu s ostatkom kreme, te pusti minutu-dvije da malo upije. Stavi tu smjesu u kalup te dodaj komadiće čokolade te manje količine marmelade između slojeva.
Izlij preko svega ostatak kreme, pospi s malo demerara šećera. Peci oko 35 minuta, nakon toga pusti desert da 'odmori' 10-ak minuta te posluži s tučenim vrhnjem, ili sladoledom od vanilije, no odličan je i sam.
Jamie savjetuje: ovaj desert može se složiti dan prije te držati u hladnjaku do trenutka pečenja. Ovaj slasni desert možeš dopuniti i orašastim plodovima te voćem.
Panettone nam je slatki favorit u svim oblicima i verzijama...