Recepti Božić 27. prosinca 2024.

Iskoristi stari panettone u receptu Jamieja Olivera

Božić
25 MIN
35 MIN
12
SREDNJE
jamie oliver ostaci panettonea
Jamie Oliver ima najbolji recept s ostacima panettonea
foto: Shutterstock; PA/PIXSELL
Od svih kolača, panettone je jedini (djelomično) preživio Božić i sada ne znaš što bi s njim jer se malo sasušio? Napravi ovaj sjajan desert prema receptu slavnog Jamieja Olivera

Tvoj božićni panettone malo se posušio i ne znaš što bi s njim? Slavni britanski chef Jamie Oliver ima odličnu ideju za tebe – od ostataka pripremi ukusan desert, koji je, složit ćemo se jer smo probali – čak i ukusniji od samog panettonea. Ovaj desert od ostataka panettonea toliko nam je fin da smo znali načeti i savršeno sočan panettone i iskoristiti da za ovaj prefin i sočan tart od panettonea.

Ovo uistinu maštovito slatko jelo od ostataka tradicionalnog talijanskog slatkog kruha bit će dovoljno za 12 osoba, a priprema traje oko sat vremena.

panettone | Author: Dolcesalato/Pinterest Panettone foto: Dolcesalato/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Tart od ostataka panettonea - recept ba Jamie Oliver
25 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslac 125 g
  • Tamni smeđi šećer 4 žlica
  • Panettone 750 g
  • Mahuna vanilije 1 kom
  • Slatko vrhnje 300 ml
  • Mlijeko 300 ml
  • Jaje 5 kom
  • Svijetli smeđi šećer 100 g
  • Tamna čokolada 60 g
  • Marmelada od gorke naranče 60 g
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Lagano namasti kalup za tart promjera 28 cm.


  2. Dvije žlice demerara šećera (tamnog smeđeg šećera) usitni u mužaru, te taj fini prah umiješaj u ostatak demerara šećera, da dobiješ različite teksture. Pospi po rubovima i dnu namašćenog kalupa.


  3. Nareži panettone na trakice kojima ćeš prekriti dno kalupa i njegove rubove, sve dobro stisni, da dobiješ nešto nalik tijestu za pitu.


  4. Mahunu vanilije razreži poprečno popola i izvadi sve sjemenke, te mahunu i sjemenke zagrijavaj zajedno s vrhnje, mlijekom i maslacem, oko 5 minuta, odnosno dok se maslac potpuno ne rastopi.


  5. U velikoj zdjeli miksaj jaja i svijetli smeđi šećer oko 2 minute. Uz neprekinuto miksanje na slaboj brzini dodaj vruće aromatizirano vrhnje, ali izvadi mahunu vanilije.


  6. Trećinu kreme prelij po dnu kolača u kalupu, pusti da se upije nekoliko minuta.


  7. Ostatak panettonea rastrgaj na grube komade i ubaci ih u zdjelu s ostatkom kreme, te pusti minutu-dvije da malo upije. Stavi tu smjesu u kalup te dodaj komadiće čokolade te manje količine marmelade između slojeva.


  8. Izlij preko svega ostatak kreme, pospi s malo demerara šećera. Peci oko 35 minuta, nakon toga pusti desert da 'odmori' 10-ak minuta te posluži s tučenim vrhnjem, ili sladoledom od vanilije, no odličan je i sam.


Jamie savjetuje: ovaj desert može se složiti dan prije te držati u hladnjaku do trenutka pečenja. Ovaj slasni desert možeš dopuniti i orašastim plodovima te voćem.

Panettone nam je slatki favorit u svim oblicima i verzijama...

Panettone keksi Možda vas zanima... Panettone keksi: talijanski klasik u novom ruhu Recepti Možda vas zanima... Napravi panettone muffine - najtraženiju slasticu ovih blagdana! Recepti Možda vas zanima... Panettone sa šafranom, nova verzija blagdanskog klasika Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.