gastro postao
Ovaj panettone je bogat i pun maslaca baš poput brioša, ali trebat će mu i vremena da se ohladi do kraja – stoga, naš je prijedlog da ga u miru radiš tijekom vikenda - kada imaš više vremena i strpljenja!
Ovaj zlatni božićni kruh vrijedan je svih svojih sastojaka. Načičkan kandiranom koricom naranče i limuna i zlatnim grožđicama (koje možeš natopiti nekim finim likerom, ako radiš panettone za odrasle osobe) i preliveno bisernim šećerom ili razmrvljenim šećerom – prava je blagdanska poslastica koju svi vole.
A za još ukusniji i mekši krajnji rezultat možeš namočiti grožđice noć prije miješanja tijesta. Također, računaj da konačnom tijestu također treba vremena da fermentira.
Panettone je bogat i pun maslaca baš poput brioša, ali trebat će mu i vremena da se ohladi do kraja – stoga, naš je prijedlog da ga u miru radiš tijekom vikenda - kada imaš više vremena i strpljenja!
Panettone sa šafranom
Sastojci:
- 1 šalica mlijeka (cca 2 dcl)
- nekoliko niti šafrana
- 2 paketića instant-kvasca
- 70 g šećera
- 100 g maslaca sobne temperature
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 450 g brašna
- 100 g grožđica
- 100 g kandirane korice limuna i naranče
- bjelanjak za premazivanje, razmućen
- krupni šećer ili smrvljene kocke šećera
Priprema:
- Mlijeko ulij u lončić, dodaj šafran i zagrij na laganoj vatri. Kad zakipi, makni s vatre, promiješaj, poklopi i ostavi da odstoji 20-ak minuta.
- Potom mlijeko procijedi u veću zdjelu. Mlijeko pospi žličicom šećera i kvascem. Ostavi da stoji 10-ak minuta kako bi se kvasac otopio i zapjenio. Zatim umiješaj ostatak šećera, maslac, jaja i sol. Dodaj polovinu brašna i izmiksaj malom brzinom mikserom s nastavkom za dizano tijesto.
- Umiješaj i ostatak brašna pa povećaj brzinu na srednju i miksaj dok ne dobiješ glatko tijesto koje se povlači s rubova zdjele. Umiješaj grožđice i kandiranu koricu limuna i naranče. Tijesto će biti meko.
- Pokrij tijesto plastičnom folijom pa čistom kuhinjskom krpom. Ostavi na toplom mjestu dok se volumen tijesta ne udvostruči. Zatim tijesto lagano pritisni kako bi se istisnuo zrak pa ga prebaci na radnu plohu i od njega oblikuj valjak.
- Stavi ga u namašćen i pobrašnjen kalup za panettone (ili viši, uži lonac s ručkama koje mogu u pećnicu), pritom ga lagano utisni kako bi se tijesto ravnomjerno rasporedilo. Pokrij plastičnom folijom i čistom kuhinjskom krpom pa ostavi 45 minuta na toplome mjestu na kojemu nema propuha.
- Za to vrijeme zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Panettone premaži razmućenim bjelancem i pospi krupnim šećerom ili razmrvljenim kockama šećera. Peci oko 45 minuta, odnosno dok ne postane zlatno-smeđ.
- Panettone ostavi da se hladi u kalupu na rešetki 20-ak minuta, a zatim ga izvadi iz kalupa i ostavi da se ohladi do kraja na rešetki.