Panettone keksi nisu samo kolači – oni su proslava blagdana u svakom zalogaju. Posluži ih na božićnom stolu, pokloni prijateljima ili uživaj u njima uz šalicu kave
Panettone – slavni talijanski slatki blagdanski kruh – vuče korijene iz Milana, gdje se o njemu priča gotovo s istom strašću kao o umjetnosti i modi.
Legenda kaže kako je prvi panettone nastao u 15. stoljeću, kada je mladi pekar, u želji da impresionira svoju voljenu, slučajno izmislio ovaj bogati kruh s voćem i maslacem. Od tada, panettone je nezaobilazni dio božićnih stolova diljem svijeta.
Dobra vijest je da u okusima panettonea možeš uživati bez čekanja danima da se tijesto "digne"? Ovi panettone keksi donose sve što voliš kod panettonea – kandiranu koricu agruma, suho voće, bademe i čokoladu – u jednostavnijem i praktičnijem obliku.
Panettone keksi idealni su za blagdansku užinu, slatki poklon ili jednostavno za grickanje uz šalicu kuhanog vina ili tople čokolade. Donosimo super recept!
Ne gasi ekran dok kuham
Panettone keksi
20 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
28
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
1
šalica
Šećer
0,50
šalica
Žumanjak
2
kom
Glatko brašno
2,75
šalica
Sol
0,50
žličica
Mlijeko
2
žlica
Ekstrakt naranče
0,50
žličica
Listići badema
3
žlica
Kandirana narančina korica
3
žlica
Suhi ribiz
3
žlica
Suhe marelice
3
žlica
Tamna čokolada
3
žlica
Bijela čokolada
280
g
Postupak
U velikoj zdjeli miksera s nastavkom za miješanje pomiješaj maslac i šećer. Miksaj na srednjoj brzini dok smjesa ne postane lagana i kremasta, otprilike 1 minutu.
Smanji brzinu miksera na srednje nisku. Dodaj žumanjke i miksaj dok se ne sjedine, a zatim sastruži stranice zdjele. Dodaj brašno i sol te miksaj na niskoj brzini dok se tijesto ne počne spajati.
Dodaj mlijeko i ekstrakt naranče te miksaj dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju ručno umiješaj bademe, kandiranu koricu naranče, ribiz, marelice i sitne komadiće tamne čokolade.
Tijesto prebaci na komad plastične folije. Oblikuj ga u dva valjka (po 450 g svaki) duljine oko 24 cm i promjera 4 cm. Zamotaj valjke u foliju i stavi ih u hladnjak na najmanje 1,5 sat, a možeš ih ostaviti i do 3 dana.
Zagrij pećnicu na 175 °C i postavi rešetke u gornju i donju trećinu pećnice. Obloži dva lima papirom za pečenje.
Ohlađene valjke tijesta nareži na kolutiće debljine nešto više od pola centimetra. Posloži ih na pripremljene limove, ostavljajući razmak od 2,5 cm između svakog keksa.
Peci kekse 25-30 minuta, okrećući limove na pola pečenja, dok rubovi ne poprime zlatnu boju. Pusti ih da se u potpunosti ohlade prije nego što ih ukrasiš.
U srednje velikoj zdjeli otopi bijelu čokoladu u mikrovalnoj pećnici, zagrijavajući je u intervalima od 10 sekundi i miješajući između svakog intervala dok ne postane glatka.
Umoči polovicu svakog keksa u otopljenu čokoladu, a zatim ih položi na papir za pečenje. Dok je čokolada još vlažna, pospi kekse listićima badema i nasjeckanim marelicama.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
190 kcal
9 %
MASTI
10,00 g
13 %
KOLESTEROL
0,30 g
0 %
UH
19,00 g
6 %
PROTEINI
2,00 g
4 %
Gotovi panettone keksi ostat će svježi do 3 dana u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Za dulje čuvanje, možeš ih zamrznuti i uživati u ovom blagdanskom desertu kad god poželiš.