Unatoč tome što je panettone talijanski tradicionalni blagdanski kolač, pa i Svjetsko prvenstvo u izradi panettonea održano je u Milanu, najboljim između 24 panettonea pristiglih na natjecanje proglašen je onaj koji je ispekao meksički slastičar Tonatiuh Cortés iz slastičarnice i pekarnice Suca'l u Barceloni.
Tajna najboljeg panettonea je u - starteru
"Uvjeren sam da je tajna uspjeha mog panettonea u sourdough starteru koji i inače koristimo u proizvodnji. Naš starter zove se Eulàlia, a ona nam je pomogla da naš panettone podignemo na jednu višu razinu!", otkrio je Cortés.
Sjajnom Meksikancu ovo nije prva nagrada za panettone, njegov panettone tako je 2019. proglašen najboljim u Španjolskoj. No ovo je uistinu vrijedno priznanje, koje je teško nadmašiti.
24 pekara i slastičara iz cijelog svijeta
U natjecanju održanom u MIlanu sudjelovalo je 24 pekara i slastičara iz Europe, Azije, Latinske Amerike, SAD-a i Australije, a svi su morali svoje panettone ispeći od namirnica (brašno, voće, maslac...) koje su proizvedene u Italiji.
Drugo mjesto u natjecanju osvojio je Pasquale Pesce, vlasnik slastičarnice Pesce de Avella, dok je treći Maurizio Sarioli iz slastičarnice i pekarnice Forneria Il Pane. Osim nagrade za najbolji panettone na svijetu, dodijeljene su i nagrade za najbolji panettone s najviše europskog štiha koju je osvojio Japanac Yasuda Tazumi, dok je najboljim čokoladnim panettoneom proglašen onaj koji je ispekao Peruanac Carlo Strobbe.
Ako se i ti planiraš natjecati iduće godine, isprobaj ove recepte... 😉