Panettone je možda najpoznatija božićna slastica Europe i vjerojatno ne postoji zemlja u kojoj on ne zauzima počasno mjesto blagdanskog stola.
Originalni milanski panettone tradicionalna je Božićna poslastica, koja se priprema bez kvasca, što iziskuje vrlo složen postupak priprave koji traje ni više ni manje nego deset dana. Mi vam donosimo recept s kvascem, kako bi maksimalno ubrzali postupak. I vjerujte nam nije nimalo lošiji od originala.
Ako ste do sada uvijek kupovali panettone, jer ste mislili kako je kompliciran za napraviti, vrijeme je da napravite svoj! Najbolje od sveg je to, što je ovaj recept dovoljan za dva jednaka kolača pa jedan ostavite sebi, a drugi poklonite i razveselite nekog ovim divnim poklonom.
Poslužite ga uz popodnevni čaj ili kavu i uživajte!
Sastojci:
- 200 g datulja
- 300 g grožđica
- 200 ml sherryja
- 1 kg glatkog brašna
- 250 g mljevenog šećera
- 1 žličica morske soli
- 2 vrećice suhog kvasca
- 400 ml mlijeka + malo za premazivanje
- 6 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Naribana korica jednog limuna
- 400 g maslaca, omekšanog + malo za podmazivanje
Priprema:
- Staviti grožđice i datulje u posudu te ih preliti sherryjem i ostaviti 45 minuta da se natope
- U posudi pomiješati brašno i šećer te u sredinu staviti sol na jednu stranu, kvasac na drugu
- U posudi zagrijati mlijeko te ga maknuti s vatre i dodati koricu limuna, vaniliju i razmućena jaja, preliti preko brašna. Miksati s nastavkom za tijesto dok se svi sastojci ne sjedine i tijesto postane glatko. Polako dodati maslac i miksati dok se ne sjedini s ostatkom tijesta.
- Ostaviti pokriveno da se diže 1 - 2 h, treba se udvostručiti
- Kada se diglo, u sredini pritisnuti da izađe zrak i staviti natopljeno suho voće i sherry te umiješati žlicom da se voće ravnomjerno raspodijeli po tijestu
- Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva i staviti tijesto u namašćene kalupe; pokriti ih i ostaviti još 30 - 45 minuta u kalupima da se tijesto ponovno digne
- Peći otprilike 50 minuta - dok štapić zaboden u sredinu ne izađe čist
- Po želji, napraviti sirup za premazati gotov kolač: pomiješati 2 žlice sherryja s 2 žlice mljevenog šećera i malo vode te zagrijati da se pretvori u gust sirup i premazati kistom po kolaču