Krancle smo radili svi zajedno, naravno nakon što mama umijesi smjesu. No sada je red na meni da umijesim smjesu koju ćemo zatim s izrezivačima, pogađate - izrezivati, onda se igrati i puniti pekmezom te spajati prefine keksiće koji se tope u ustima.
Inače nemam dvojbu uzeti margarin ili maslac. Moj džep bi rekao margarin, no kod jednostavnih stvari u koje ide malo sastojaka, uvijek biram kvalitetnije sastojke, jer čine razliku.
Neki kombiniraju i s domaćom svinjskom masti, no to čuvam za slane stvari.
Super jednostavni recept, gdje mikser sve odradi, a vi se onda igrate s njima. Uostalom, znate me, volim se igrate kao dijete u kuhinji.
Za krancle iz mamine bilježnice potrebno vam je:
- 200 g maslaca, omekšanog
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 300 g brašna
- mrvu mlijeka po potrebi
- pekmez po želji, kod mene je od jagode
- šećer u prahu
Postupak pripreme:
- Omekšani maslac, šećer u prahu i vanilin šećer kremasto izradite.
- Potom dodajte prosijano brašno i umijesite tijesto.
- Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak dok se malo omekšani maslac ne stisne da lakše možete izrezivati kekse.
- Smjesu izvadite i stavite između dva masna papira za pečenje te razvaljajte na debljinu 3 mm.
- Pećnicu zagrijte na 180° C te dva pleha obložite papirom za pečenje. Idealno bi bilo da u jednom plehu peći puna srca,a u drugom srca s rupom.
- Pecite 10ak minuta i vadite ih prije nego počnu dobivati boju po rubovima.
- Pustite ih da se ohlade te zatim gornje prazne' polovice pospite šećerom u prahu.
- Na 'puna' srca stavite pekmez te poklopite polovicom s rupom.
P.S. U limenoj kutiji mogu stajati dok se ne pojedu.
Kristinu zapratite na blogu Cutie and Pie, a njezine kulinarske majstorije možete potražiti i na istoimenoj Facebook stranici.
U slast!