Kolumne 19. prosinca 2017.

Mamine krancle - omiljena slastica s blagdanskog stola

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Mama svake godine započne s ovim prefinim mekanim medenjacima, a zatim slijede Krancle.

Krancle smo radili svi zajedno, naravno nakon što mama umijesi smjesu. No sada je red na meni da umijesim smjesu koju ćemo zatim s izrezivačima, pogađate - izrezivati, onda se igrati i puniti pekmezom te spajati prefine keksiće koji se tope u ustima.

 

Možda vas zanima... Keksići sa sirom - slasna domaća grickalica Kolumne

 

Inače nemam dvojbu uzeti margarin ili maslac. Moj džep bi rekao margarin, no kod jednostavnih stvari u koje ide malo sastojaka, uvijek biram kvalitetnije sastojke, jer čine razliku. 

Neki kombiniraju i s domaćom svinjskom masti, no to čuvam za slane stvari.

 

Možda vas zanima... Burek s mesom: Onako kako ga radi mama! Kolumne

 

Super jednostavni recept, gdje mikser sve odradi, a vi se onda igrate s njima. Uostalom, znate me, volim se igrate kao dijete u kuhinji. 

 

Možda vas zanima... Čokoladni raspuknutići - ultimativni božićni keksići Kolumne

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie


Za krancle iz mamine bilježnice potrebno vam je:

  • 200 g maslaca, omekšanog
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 300 g brašna
  • mrvu mlijeka po potrebi
  • pekmez po želji, kod mene je od jagode
  • šećer u prahu

Postupak pripreme:

  1. Omekšani maslac, šećer u prahu i vanilin šećer kremasto izradite.
  2. Potom dodajte prosijano brašno i umijesite tijesto.
  3. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak dok se malo omekšani maslac ne stisne da lakše možete izrezivati kekse.
  4. Smjesu izvadite i stavite između dva masna papira za pečenje te razvaljajte na debljinu 3 mm.
  5. Pećnicu zagrijte na 180° C te dva pleha obložite papirom za pečenje. Idealno bi bilo da u jednom plehu peći puna srca,a u drugom srca s rupom.
  6. Pecite 10ak minuta i vadite ih prije nego počnu dobivati boju po rubovima. 
  7. Pustite ih da se ohlade te zatim gornje prazne' polovice pospite šećerom u prahu.
  8. Na 'puna' srca stavite pekmez te poklopite polovicom s rupom.

P.S. U limenoj kutiji mogu stajati dok se ne pojedu.

Kristinu zapratite na blogu Cutie and Pie, a njezine kulinarske majstorije možete potražiti i na istoimenoj Facebook stranici

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.