Recepti Božić 12. prosinca 2024.

Božićni prsten s malinama i sirom

Božić
200 MIN
20 MIN
16
SREDNJE
božićni prsten
Božićni prsten
foto: Sarah J. Hauser/Pinterest
Mekano brioche tijesto, slatki kremasti nadjev i zlatna glazura… Ovaj božićni prsten blagdanski je hit kojemu nitko neće odoljeti

Blagdanska tradicija nikad nije bila slađa! Ovaj božićni kolač u obliku prstena spaja mekano i bogato brioche tijesto s kremastim nadjevom od malina i krem sira, a završni dodir daje predivna glazura s bademima ili šećerom. Slatki božićni prsten idealan je za božićno jutro, popodnevno druženje ili kao impresivan dodatak svakom blagdanskom stolu.

Domaće tijesto? Isplati se

Složen, ali ne prekompliciran, recept za slatki božićni prsten iziskuje malo truda, ali rezultat je vrijedan svake minute provedene u kuhinji. Možeš ga prilagoditi i pojednostaviti korištenjem gotovog lisnatog tijesta, no domaće brioche tijesto dat će ti onaj autentični, bogati okus i teksturu.

Ne gasi ekran dok kuham

Božićni prsten s malinama i sirom
200 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Za tijesto
Sastojci
  • Voda 1 šalica
  • Suhi kvasac 1,75 žličica
  • Sol 1,50 žličica
  • Jaje 4 kom
  • Med 0,25 šalica
  • Maslac 0,75 šalica
  • Brašno 4,50 šalica
Postupak
  1. U velikoj zdjeli ručno pomiješaj vodu, kvasac, sol, jaja, med i rastopljeni maslac. Dodaj brašno i miješaj ručno dok se svi sastojci ne povežu. Tijesto će biti ljepljivo, ali i vrlo mekano. Ostavi zdjelu na toplome (prekrij je čistom, toplom i blago vlažnom kuhinjskom krpom) i pusti da tijesto "raste" otprilike 2 sata. Nakon toga će još uvijek biti previše ljepljivo za rukovanje, pa ga stavi u hladnjak kako bi se ohladilo – može i preko noći.


  2. Podijeli tijesto na dva dijela i obilno pobrašni vanjsku stranu svakog dijela kako bi mogao raditi s njim bez lijepljenja. Na dobro pobrašnjenoj površini nježno razvaljaj ili pritisni tijesto kako bi oblikovao veliki pravokutnik debljine oko 6 mm. Ako se tijesto počne povlačiti i skupljati prema rubovima, vjerojatno je previše razrađeno – ostavi ga da odmori 30-ak minuta. Kad dobiješ pravokutnik odgovarajuće debljine, poravnaj rubove tijesta.


  3. Za svaki prsten: premaži tanki sloj smjese od krem sira (oko polovice smjese po polovici tijesta) po tijestu, gotovo do rubova. Počevši od duže strane, pažljivo zarolaj tijesto kako bi oblikovao dugačku rolu.


  4. Lagano razvuci rolu kako bi bila malo duža i tanja – to će olakšati oblikovanje kruga. Nožem navlaženim vodom odreži nejednake krajeve kako bi dobio dva čista kraja koji će se lako spojiti kad formiraš krug. Prenesi tijesto na lim za pečenje i oblikuj u krug, tako da je spoj okrenut prema dolje. Lagano pritisni krajeve kako bi se povezali. Stavi prsten u zamrzivač na otprilike 30 minuta (to će pomoći da zadrži oblik i olakšati rezanje).


  5. Zagrij pećnicu na 190 °C. Izvadi ohlađeno tijesto i izreži dijelove širine otprilike 2,5 cm oko cijelog kruga, gotovo do dna, ali ne sasvim. Svaki dio lagano izvuci prema van i spljošti kako bi se formirala cvjetna struktura.


    U ovom trenutku možda ćeš pomisliti da izgleda loše, ali nemoj se obeshrabriti. Nastavi lagano pritiskati, prilagođavati i aranžirati – sve će sjesti na svoje mjesto! Pečenje i glazura učinit će čudo.


  6. Premaži prsten jednim žumanjkom pomiješanim s 1 žličicom mlijeka (opcionalno, ali daje lijepi sjaj). Peci oko 20 minuta ili dok površina ne postane zlatno-smeđa, a unutrašnjost jedva pečena.


Za nadjev od malina i krem sira
Sastojci
  • Krem sir 225 g
  • Maline 1 šalica
  • Smeđi šećer 0,33 šalica
  • Bademi 0,25 šalica
Postupak
  1. Miješaj sve sastojke za nadjev dok se ne sjedine. Maline će se djelomično razgraditi, što je savršeno.


Za glazuru i dekoraciju
Sastojci
  • Šećer u prahu 1 šalica
  • Mlijeko 4 žličica
  • Maline
  • Listići badema
Postupak
  1. Pomiješaj šećer u prahu s mlijekom dok ne dobiješ glatku glazuru. Prelij glazuru preko još toplog prstena. Pospi bademima, malinama ili drugim dodacima po želji. Posluži odmah (najbolje je dok je još topao) ili čuvaj u hladnjaku do posluživanja!


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

339 kcal

16 %

MASTI

15,10 g

20 %

KOLESTEROL

0,08 g

0 %

UH

44,80 g

16 %

PROTEINI

6,50 g

13 %

Uživaj i u ovim božićnim delicijama!

paprenjaci Možda vas zanima... Paprenjaci – tradicionalni keksi po bakinom receptu Recepti božićni kolači Možda vas zanima... BOŽIĆ NA SJEVERU Kolači iz Danske, Švedske i Finske Recepti božićni keksi Možda vas zanima... Božićni kolači - 10 omiljenih recepata na jednom mjestu! Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 08:18 13. Prosinac 2024.

    OVO izgleda odlicno