Blagdani su pred vratima, a to može značiti samo jedno - na mnogim stolovima će biti više hrane nego što se može pojesti te ćemo se na kraju dana pitati što s ostacima. Osim što bacanje hrane ne pridonosi ni kućnom budžetu, loše djeluje i na planet.
Nepravilno odložen otpad od hrane oslobađa metan, plin koji je čak 80 puta štetniji po atmosferu nego ugljikov dioksid i jedan od glavnih uzroka nepovoljnih klimatskih promjena.
Iz hrvatskih kućanstava godišnje bacimo više od 86 tona ostataka od hrane koji su mogli biti prenamijenjeni ili pojedeni. Emisija stakleničkih plinova koja bi se, primjerice, stvorila bacanjem više od 90 kilograma hrane, ekvivalentna je količini struje za jedno kućanstvo, dovoljnoj za gotovo 16 dana. Da je bacanje hrane nepovoljno za Zemlju pokazala je i ovogodišnja Biraj Zeleno kampanja posvećena važnosti smanjenja otpada od hrane.
Većina ljudi vjeruje kako pojedinačno ne mogu učiniti mnogo, no dovoljno je da svatko krene od sebe implementirajući jednostavne promjene u svakodnevnom pripremanju jela. Donosimo nekoliko savjeta:
- Bitno je provjeriti datume otisnute na pakiranjima proizvoda u hladnjaku i smočnici. Oznaka "najbolje upotrijebiti do" ne znači da je proizvod pokvaren već da se preporučuje iskoristiti do tog datuma. Drugim riječima, siguran je za konzumaciju u nadolazećim danima
- Odlazak u kupovinu namirnica s popisom. Prilikom planiranja važno je znati što želimo pripremati te količina namirnica koja nam je za to potrebna
- U velikoj božićnoj nabavci biramo između različitih opcija, a s ciljem poticanja brige za okoliš uzimamo proizvode koji dolaze u pakiranjima koja je moguće reciklirati
- Za kupljene proizvode dugoročno su najbolja opcija platnene vrećice jer su višestruko iskoristive
- Ostatke hrane iskoristi za novo jelo, a inspiriraj se receptima domaćih chefova Marija Mihelja i Mate Jankovića koje donosimo u nastavku
Rezultati Statističkog istraživanja o otpadu od hrane u Republici Hrvatskoj pokazali su kako je najčešći razlog bacanja jestivog dijela prevelika količina kupljene, odnosno pripremljene hrane. Zato je korisno educirati se o iskorištavanju istih namirnica za različite obroke, a nadolazeći blagdani pravo su vrijeme za pokazati što smo naučili.
Primjerice, ako za Badnjak tradicionalno večeramo ribu, ostatke je moguće iskoristiti za pripremu ukusne savijače, prema receptu koji je osmislio chef Mario Mihelj. I božićni ručak prilika je da oko stola okupimo obitelj i prijatelje, a višak pripremljene purice ili nekog drugog bijelog mesa poput piletine ili puretine chef Mate Janković preporučuje iskoristiti za talijanski specijalitet arancine. Također, i ako imaš ostatke rižota možeš ih iskoristiti za ovo jelo koje svi vole.
Savijača s ribom
Sastojci:
- ostaci ribe
- ostaci povrća
- tijesto za savijaču 100 g
- jaja, 2 komada
- polutvrdi sir, 200 g (gouda ili slično)
Postupak:
- Ostatke ribe od ručka, koja je prethodno očišćena od kostiju, zajedno s preostalim povrćem nasjeckaj na manje komade, pomiješaj s naribanim sirom i jajima.
- Smjesu punimo u tijesto za savijaču i motamo je, režemo na manje komade savijače te pečemo na tavi oko 6 minuta.
- Savijača s ribom izuzetno je jednostavna za pripremu, a najbolje od svega je što djeca mogu i vole aktivno sudjelovati u njezinoj pripremi. Oprez: svi komadi nestaju s tanjura u vrlo kratkom roku!
Arancini
Sastojci (za 4 osobe):
- 200 g usitnjenih ostataka pečene piletine (ili puretine)
- 200 g riže
- 80 g luka
- 1 režanj češnjaka
- ulje
- 1 dl bijelog vina
- temeljac od kostiju pečene piletine
- 50 g ribanog sira (parmezan)
- 50 g pelata
- 1 žličica sjeckanog peršina
- ulje za prženje
- jaja, brašno i mrvice za paniranje
- 80 g mozzarelle
- sol, papar
Priprema:
- Na ulju pirjati luk, postepeno dodajući češnjak i pelate, te zatim prokuhati.
- Dodati rižu, promiješati, dodati bijelo vino, podlijevati vrućim temeljcem i miješati dok riža ne omekša. Na kraju dodati sjeckanu pečenu piletinu, sol, papar, parmezan i maslac pa sve dobro izmiješati. Dodati peršin.
- Ohladiti. Oblikovati okruglice i u sredinu im dodati komad mozzarelle. Panirati ih u brašnu, jajima i krušnim mrvicama pa pržiti do zlatno žute boje na 170 stupnjeva.
- Po želji poslužiti uz umak od rajčice ili/i salatu.