Ovo su najzdravije vrste povrća, prema nutricionistici

Shutterstock Najzdravije povrće, prema nutricionistici
Povrće spada među najvažnije namirnice za naše zdravlje jer nas opskrbljuje vitaminima i mineralima koji jačaju naš imunološki i probavni sustav. U nastavku nutricionistica otkriva koje je povrće najzdravije...
Vidi originalni članak

Povrće je pravi dar prirode. Bogato je raznim vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima. Sve te tvari potrebne su našem tijelu da normalno funkcionira. Mnoge studije povezuju povećani unos povrća sa smanjenim rizikom od nastanka kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes i određene vrste raka.

U nastavku nutricionistica otkriva koje bi povrće svakako trebala uvrstiti u svoj tjedni jelovnik, a mi te potičemo da ovaj popis koristiš kao vodič za pripremu zdravih i hranjivih obroka u kojima možeš uživati ​​tijekom dana. 

Gljive

Gljive su namirnice bogate vrijednim nutrijentima, vrlo bitnima za zdravlje čovjeka, čime opravdavaju svoju sve veću zastupljenost u svakodnevnoj ljudskoj prehrani. Iako su slab izvor masti, gljive su bogate proteinima, dijetalnim vlaknima te su odličan izvor mnogih vitamina, minerala i fitonutrijenata. Također, bogate su vitaminima B skupine i mogu biti odlična zamjena za meso. 

Mrkva

Mrkva je puna fitokemikalija kao što je beta-karoten koji tijelo pretvara u vitamin A. Studije povezuju konzumaciju hrane bogate karotenoidima, poput mrkve, sa smanjenim rizikom od nastanka raka dojke. Mrkva također sadrži vitamine K i C kao i kalij te vlakna. Uživaj u ovom korjenastom povrću sirovom, naribanom u salatama ili pomiješanom u smoothiejima, piše Delish.

Kelj

Ovo zeleno lisnato povrće prepuno je vitamina K – samo ½ šalice zadovoljava 440% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina. Zanimljivo je i da samo jedna porcija kelja osigurava 10% preporučene dnevne količine kalcija. Studija također pokazuju da antioksidansi koji se nalaze u kelju pod nazivom glukozinolati mogu pomoći u zaštiti od raka. Lisnato zeleno povrće bogato je hranjivim sastojcima poput vitamina C, kao i antioksidansima koji štite tvoje srce i zdravlje očiju.

Repa

Ovo korjenasto povrće je niskokalorično i bogato vlaknima i mikronutrijentima uključujući kalcij, fosfor i kalij. Zbog visokog udjela dijetalnih vlakana, repa će smanjiti opterećenje na debelo crijevo, a istovremeno će smanjiti i rizik od nastanka kronične upale probavnog sustava. Jedna šalica kuhane repe sadrži oko 4 grama vlakana. Uz to, repa je relativno jeftina namirnica, a zbog neutralnog okusa lako ju možeš uklopiti u veliki broj recepata. 

Špinat

Špinat je bogat izvor vitamina C koji jača imunitet i pomaže resorpciji željeza; zatim vitamina A koji održava kožu i sluznicu zdravima kožu. Ujedno je izvor vitamina iz B skupine uključujući i folnu kiselinu koja djeluje na stvaranje crvenih krvnih stanica. Dokazano je da špinat pozitivno djeluje na zaštitu mozga od stresa i smanjuje slabljenje moždanih funkcija uslijed starenja.

Šparoge

Šparoge su bogate nutrijentima, a siromašne kalorijama - jedna šalica kuhanih šparoga osigurava svega 43 kalorije, stoga je šparoge poželjno uvrstiti u ''najzdraviji način prehrane''. Stabljike sadrže samo nekoliko kalorija, ali puno vlakana i mikronutrijenata kao što su folna kiselina, vitamin C, vitamin A i vitamin K. Uz to, šparoge su prirodni diuretik. 

Mahune

Mahune su niskokalorična namirnica koja obiluje vitaminom K, presudnim za pravilnu mineralizaciju kostiju, a osiguravaju mnogo nutrijenata koji blagotvorno utječu na zdravlje tvojeg srca. Mahune su dobar izvor vitamina A, vitamina C i vlakana, a svoju svijetlo zelenu boju dobivaju od antioksidansa klorofila. Najbolje ih je kuhati na pari, pirjati ili poslužiti sirove kao prilog ili dodatak salatama.

Brokula

Brokula je jedno od najhranjivijih povrća. Pola šalice kuhane brokule sadrži samo 27 kalorija i 3 grama probavljivih ugljikohidrata, zajedno s važnim hranjivim sastojcima poput vitamina C i magnezija.  Brokula je niskokalorična namirnica s niskim udjelom ugljikohidrata i visokom hranjivom vrijednošću. Sadrži zdrave biljne spojeve koji mogu pomoći u zaštiti od raznih bolesti. 

Isprobaj sljedeće recepte:

Ukusno i zdravo! Fino i zdravo: Recept za krem juhu od cvjetače

PROMO Jednostavni trikovi kako pripremiti zdrav obrok u tren oka

brzo i fino Brze i sočne meksičke tortilje s piletinom i povrćem

Posjeti Gastro.hr