Ne možemo im odoljeti: Pečene punjene paprike

Shutterstock Mesnate paprike zadržavaju oblik i nakon pečenja
Za ovo jelo, pečene punjene paprike, koriste se raznobojne mesnate paprike koje odlično zadržavaju oblik tijekom pečenja. Mljevenu junetinu možeš zamijeniti bilo kojim drugim mljevenim mesom, a umjesto bijele možeš koristiti smeđu ili crnu rižu
Vidi originalni članak

Punjene paprike zauzimaju posebno mjesto u našim srcima. Verzija koja se jede u Hrvatskoj svima nam je omiljeno ljetno jelo, jer ljeti su tržnice prepune paprika babura koje za njega koristimo.

No postoji i malo drugačija verzija punjenih paprika, koje se peku, a u ovom jelu koriste se mesnate paprike koje se mogu nabaviti u četiri boje – crvenoj, narančastoj, žutoj i zelenoj i dostupne su tijekom cijele godine. Zbog svoje mesnatosti dobro zadržavaju oblik i nakon termičke obrade (ovo jelo se peče 45 minuta u pećnici!).

Vrući zalogaji Pohane ljute papričice punjene krem sirom

Punjenje je slično našem, klasičnom, a mljevena junetina može se zamijeniti bilo kojim drugim mljevenim mesom, čak i mesom iz kobasica, dok vegetarijanci i vegani mogu koristiti tofu ili primjerice ljuspice soje ili primjerice zamjenu za meso na bazi proteina graška. Bitno je sve dobro začiniti kako bi bilo ukusno.

Za sočnost se ne moraš brinuti jer obilje sjeckane rajčice iz konzerve odradit će svoju zadaću. Također, možeš se poigrati i s rižom te umjesto bijele staviti integralnu smeđu rižu ili pak preukusnu i vrlo dekorativnu crnu, a umjesto riže možeš koristiti i bulgur, amarant, proso...

I još jedna odlična prednost ovog jela – možeš ga pripremiti unaprijed. Napraviš nadjev, očistiš i napuniš paprike i spremiš ih u hladnjak, a drugi dan ih pospeš sirom te ubaciš u pećnicu 45 minuta prije planiranog ručka ili večere.

Svi će biti oduševljeni, ti se nećeš namučiti, a na stolu ćeš imati prefino jelo uz koje možeš poslužiti pire krumpir, ali i neku finu zelenu salatu. Priprema traje 20-ak minuta, pečenje 45, a jedna porcija ima 457 kalorija. Navali!

 

Isprobaj i ove odlične recepte...

za svakog ponešto Punjene, pečene, sa sirom... 10 recepata s paprikama Jela puna aroma Punjena paprika s grahom i krumpirom - vege obrok za prohladne dane šarena zima Zimska verzija punjenih paprika - vatromet boja i okusa!

 

Posjeti Gastro.hr