Recepti 01. veljače 2023.

Zimska verzija punjenih paprika - vatromet boja i okusa!

Punjene paprike
Paprike punjene kiselim kupusom i zapečene... može li bolje? foto: Pixabay
gastro postao gastro.24sata.hr
Paprika i kiseli kupus izvrsno se slažu, a posebno ih volimo složene zajedno u staklenkama za zimnicu. No, tko nije probao zapečene paprike punjene kiselim zeljem doista ne zna što je propustio!

Ovo zimsko doba idealno je za ljubitelje kiselina, a kiseli kupus i paprika uvijek su na vrhu liste prioriteta, što zbog visokog sadržaja vitamina koji nas zimi drže zdravima, što zbog kiselkastog i aromatičnog okusa.

Nastoj odabrati paprike koje su svježe i imaju glatku koru i zelene peteljke. Svakako ih dobro očisti prije punjenja, a najbolje je da ih prvo opereš pa onda nožićem sa šiljastim vrhom počneš čistiti. Pažljivo to radi da paprike ostanu cijele s obzirom na to da se trebaju napuniti kiselim zeljem.

 

paprike Možda vas zanima... 10 top recepata s paprikama - punjene, pečene, na pizzi... Recepti

 

Atraktivno će izgledati ako iskombiniraš paprike u različitim bojama. Predlažemo i da kiseli kupus narežeš na trakice, tanko kao za salatu. 

 | Author: Jessica Lewis Creative/Pexels Paprike trebaju biti svježe, a kiseli kupus narezan na tanke trakice foto: Jessica Lewis Creative/Pexels

 

Zapečene paprike punjene kiselim kupusom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 luk
  • 2 kiselkaste jabuke
  • 100 g grožđica
  • 2 žlice maslaca
  • 500 g kiselog kupusa
  • sol i papar
  • 75 g pinjola
  • 1 žlica sjemenki sezama
  • 8 manjih raznobojnih paprika (crvenih, žutih i zelenih)
  • 3 ljutike ili sitnije glavice luka
  • 125 ml povrtnog temeljca
  • 1 mladi luk
  • 100 g kiselog vrhnja (sa 20% mliječne masti)

 

Možda vas zanima... Slasne zapečene paprike s čak tri vrste sira Kolumne

 

Priprema:

  1. Oljušti i nasitno nasjeckaj luk. Jabuke operi, razreži, izvadi im sredinu s košticama pa ih izreži na kockice. Luk i jabuke propirjaj s grožđicama na maslacu.
  2. Dodaj kiseli kupus, posoli ga i popapri te pirjaj 15-ak minuta. U zasebnoj tavi na suho poprži pinjole i sezam dok ne porumene i potom ih umiješaj u kupus.
  3. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Paprike operi, prereži popola, očisti od sjemenki i napuni pripremljenim nadjevom od kiselog kupusa. Na dno vatrostalne posude stavi na tanke ploškice narezanu ljutiku, složi punjene paprike, sve podlij juhom, stavi u pećnicu i peci 30 minuta.
  4. U međuvremenu operi i očisti mladi luk te ga nareži na kolutiće. Na svaku papriku stavi po malo vrhnja i mladog luka. Posluži uz pire krumpir.

 

kiseli kupus Možda vas zanima... Kiseli kupus na 10 ukusnih i slasnih načina Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.