Ovo zimsko doba idealno je za ljubitelje kiselina, a kiseli kupus i paprika uvijek su na vrhu liste prioriteta, što zbog visokog sadržaja vitamina koji nas zimi drže zdravima, što zbog kiselkastog i aromatičnog okusa.
Nastoj odabrati paprike koje su svježe i imaju glatku koru i zelene peteljke. Svakako ih dobro očisti prije punjenja, a najbolje je da ih prvo opereš pa onda nožićem sa šiljastim vrhom počneš čistiti. Pažljivo to radi da paprike ostanu cijele s obzirom na to da se trebaju napuniti kiselim zeljem.
Atraktivno će izgledati ako iskombiniraš paprike u različitim bojama. Predlažemo i da kiseli kupus narežeš na trakice, tanko kao za salatu.
Zapečene paprike punjene kiselim kupusom
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 luk
- 2 kiselkaste jabuke
- 100 g grožđica
- 2 žlice maslaca
- 500 g kiselog kupusa
- sol i papar
- 75 g pinjola
- 1 žlica sjemenki sezama
- 8 manjih raznobojnih paprika (crvenih, žutih i zelenih)
- 3 ljutike ili sitnije glavice luka
- 125 ml povrtnog temeljca
- 1 mladi luk
- 100 g kiselog vrhnja (sa 20% mliječne masti)
Priprema:
- Oljušti i nasitno nasjeckaj luk. Jabuke operi, razreži, izvadi im sredinu s košticama pa ih izreži na kockice. Luk i jabuke propirjaj s grožđicama na maslacu.
- Dodaj kiseli kupus, posoli ga i popapri te pirjaj 15-ak minuta. U zasebnoj tavi na suho poprži pinjole i sezam dok ne porumene i potom ih umiješaj u kupus.
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Paprike operi, prereži popola, očisti od sjemenki i napuni pripremljenim nadjevom od kiselog kupusa. Na dno vatrostalne posude stavi na tanke ploškice narezanu ljutiku, složi punjene paprike, sve podlij juhom, stavi u pećnicu i peci 30 minuta.
- U međuvremenu operi i očisti mladi luk te ga nareži na kolutiće. Na svaku papriku stavi po malo vrhnja i mladog luka. Posluži uz pire krumpir.