Put oko svijeta uz najbolje deserte (vol. II)

Thinkstock
U novom nastavku slatkog putovanja po svijetu, otkrivamo top deserte u 5 novih država!
Vidi originalni članak

Ako ste se ikada pitali što jedu na Islandu, i ima li ta divna (a opet ne prenapučena zemlja, jer Island ima manje stanovnika nego Hrvatska nezaposlenih) država najbolji desert koji smatraju nacionalnim ponosom -  vjerovali ili ne - IMA! 

Na Islandu imaju svoju verziju popularnih rolica s cimetom (cinnamon rolls), a zove se snuourOno što ih razlikuje od uobičajenih cimet rolica jest to, što osim što su nadjevene šećerom i cimetom, prelivene su rastopljenom čokoladom ili nekim drugim slatkim, čokoladnim namazom. Blago njima! Ne samo da imaju polarnu svjetlost, nego i ovaj super jednostavni kolač, i to ni više ni manje, nego preliven čokoladom

Iz Japana dolazi jedna vrlo zanimljiva slastica - mochi,odnosno, mochi sladoled (mochi ice cream). O čemu se točno radi? Mochi je vrlo popularna slastica u Japanu, a priprema se tako da napravite glatko tijesto od rižinog brašna, vode, vanilije i soka od limuna te ga stavite u mikrovalnu u kojoj se ono skuha. Izvadite ga, ohladite i poravnate te narežete na kockice koje potom oblikujete u male paketiće. A njih zatim punite različitim punjenjima - jedan od najpopularnijih je sladoled. I tako zamotane, uvaljate ih u šećer u prahu. Također, da mochi ne bi bile dosadne, možete tijesto obojiti jestivim bojama i pripremiti ih šarene. Nama ovo zvuči odlično! 

A vrlo blizu Japana (OK, ne baš tako blizu, ali u tom dijelu svijeta), smjestio se i Makao (Macau, autonomna regija na južnoj obali Kine) gdje su najpopularniji kolačići - vjerovali ili ne - došli iz Portugala. Najpopularnija slastica zove se pasteis de NataIsta slastica se radi i u Portugalu, ali im očito nije toliko zanimljiva kao ovima u Makauu da bi ju smatrali najboljom. No, što je točno pasteis de Nata? To je zapravo vrlo jednostavan mali kolačić, koji izgleda kao mala tortica - mali tart, nadjeven kremom od žumanjaka i mlijeka, a kada je pečen ima okus kao custard jer se kremica tijekom pečenja zapeče pa bude fino hrskava na gornjem dijelu. Peče se u kalupima za muffine i vjerujemo da je odlično jer zvuči jako dobro! 

Najpoznatija slastica u Nikaragvi jest nugat, i to španjolski nugat (i ne, pritom ne mislimo na nugat kremu s lješnjacima), a u Nikaragvi ga zovu turrón. Nugat je slastica (koja se priprema i u Grčkoj) a radi se od meda, prženih badema, bjelanjaka i šećera. Jako je ukusan, a možete ga pripremati i s lješnjacima ili pistacijama. Poslužuje se uz kavu ili čaj nakon objeda. Nije ga teško napraviti, no jedini problem je, što je vrlo zasitan i kaloričan jer se radi od šećera i meda, ali zato jako lijepo izgleda, pogotovo ako ga radite s pistacijama.

U zemlji porijekla marakuje, Paragvaju, upravo je marakuja glavni sastojak deserta. Naime, najpoznatija slastica je upravo mousse od marakujePriprema se od mlijeka, vrhnja za šlag, želatine, bjelanjaka, šećera, i naravno - pulpe od marakuje. Ova slastica nekima možda ne izgleda privlačno zbog pulpe od marakuje koja podsjeća na sjemenčice od krastavca, no vrlo je ukusna i mirisna. 

Do novog slatkog putovanja oko svijeta!

 

Posjeti Gastro.hr