Neopisivo kremast, bogat, pun okusa, ovaj puding je sve što vam treba nakon napornog dana.
Dekadentna krema od najtamnije čokolade, jaja i šećera, pripremljena u pećnici (ali vjerujte nam, nećete požaliti).
Poslužite ju uz malo šlaga i uživajte u najboljem čokoladnom pudingu kojeg ste probali!
Iako ga zovemo pudingom, ovo zapravo nije onaj tipični puding koji se kuha na vatri (mlijeko + kakao + gustin) već custard ali kod nas nažalost ne postoji riječ koja bi to prevela pa ga prevodimo puding jer neodoljivo podsjeća na pripremu deserta koji u Americi i Velikoj Britaniji nazivaju pudingom.
Sastojci:
- 1 1/2 šalica vrhnja za šlag
- 1/2 šalice mlijeka
- 150 g tamne čokolade (60 ili 70 % kakao), nasjeckane
- 4 žumanjka
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1/2 žličice ekstrakta od vanilije
- Prstohvat soli
- Vruća voda
- Šlag za posluživanje
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva.
- Ovu kremu možete peći u vatrostalnim posudicama zapremnine 180 ml ili u jednoj većoj, od 9 x 13 cm; stavite ih u posudu za pečenje
- Na vatri zagrijati mlijeko i vrhnje i maknuti s vatre netom prije nego će zakuhati; dodati čokoladu i neprestano miješati dok se sva čokolada ne rastopi
- U većoj posudi pomiješati žumanjke, šećer, vaniliju i sol; neprestano miješajući, uliti rastopljenu čokoladu u ovu smjesu
- Pripremljenu smjesu podijeliti u namazane posudice (ili jedan veći) i poslagati ih u posudu za pečenje te u nju uliti vruću vodu (do otprilike pola kalupa) i posudice prekriti aluminijskom folijom te staviti peći u zagrijanu pećnicu na 30 minuta
- Kada je pečeno, krema bi u sredini još trebala biti malo ljuljuškava
- Poslužiti ohlađeno na sobnoj temperaturi (otprilike sat vremena će trebati da se ohladi)
- Napravite čvrst snijeg i poslužite na svakoj posudici s kremom žlicu šlaga