Recepti 01. veljače 2017.

Ekleri u novom, još boljem izdanju!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Navikli smo na eclaire u malim tubicama, obično prelivene čokoladom, no ovo je potpuno novo i sjajno!

Iako se tek rijetki odvaže na pripremu eclaira zbog njihovog pomalo zahtjevnog pripremanja, vjerujemo kako će vam se nakon što pogledate ovaj recept, eclairi činiti puno jednostavnijima.

Ono što razlikuje ove eclaire od onih na koje smo navikli, jest to što nisu napravljeni u male slasne tubice, već je krema namazana na pečeno lisnato tijesto - izgleda kao kremšnita, ali s malo više slojeva lisnatog tijesta.

Unatoč tomu što je ovo u principu bazni recept za eclaire s kremom od vanilije, možete ih napraviti i s nekom drugom kremom, primjerice od čokolade, lješnjaka, jagoda ili čak, vrlo vizualno efektnih - pistacija.

Ono što također predlažemo jest i da na gornji sloj stavite ukrase od topljene čokolade - poput nekih tankih rešetki, ili možete poslagati voće - jagode, maline, borovnice

Kod nanošenja kreme na pečene kore, možete ju samo razmazati po korama, ali, možete ju i staviti u vrećicu za ukrašavanje pa ju istisnuti s nekim ukrasnim nastavkom.

Kako ne bi ostalo samo na priči, pogledajmo što nam sve treba za pripremu ovih divnih slastica!

Sastojci:

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 3 šalice hladnog mlijeka
  • 1 vrećica instant pudinga od vanilije
  • 2 šalice čvrstog šlaga
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 1 šalica šećera u prahu
  • 2 - 3 žlice vode
  • 1/2 žličice ekstrakta od badema
  • Za ukrašavanje: jagode, maline, čokolada...

Priprema:

  1.  Razvući tijesto u kvadrat 30 x 30 cm 
  2. Peći lisnato u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva otprilike 15 minuta - dok ne postane lijepo hrskavo i zlatno smeđe boje
  3. Kore ostaviti da se ohlade pa ih horizontalno (po sredini) prerezati nožem na dva jednaka dijela (od dva komada tijesta dobit ćete 4) (ovo se odnosi na zamrznuto lisnato tijesto od 500 g u kojem je tijesto podijeljeno na dva komada)
  4. Pomiješati hladno mlijeko s instant pudingom i miksati ga nekoliko minuta dok ne postane čvrsto 
  5. Šlag napraviti s  1/2 žlice ekstrakta od vanilije - miksati ga dok ne postane čvrst
  6. Pomiješati šlag i puding špatulom (lagano) pa na svaki komad tijesta premazati dio kreme tako da namažete i gornji, zadnji sloj tijesta
  7. U zdjelici pomiješati šećer u prahu s preostalih pola žlice ekstrakta od vanilije, ekstraktom od badema i vodom (stavite vode koliko je potrebno da smjesa ne bude pregusta ni prerijetka) te s pripremljenom smjesom premazati gornji sloj kreme
  8. Ukrasiti po želji

Poslužite dobro ohlađeno i uživajte! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.