gastro postao
Prva asocijacija koja će vam pasti na pamet kad netko kaže slastičarnica je... Naravno, kremšnita! Danas pogledajte recept za jednu specijalnu....
Bez pretjeranog objašnjavanja, navalite na recept za Zagrebačke kremšnite i prepustite se uživanju...
Trebat će vam:
- 10 jaja
- 1 lisnato tijesto
- 30 dag brašna
- 2 žlice gustina
- 38 dag šećera
- 4 vanilin šećera
- 2 l mlijeka
- 5 dl vrhnja za šlag
- 1 kremfix
- 3 žlice šećera
- 10 dag čokolade za kuhanje
- 5 dag maslaca
- 3 žlica ulja
- 1 žlica vode
Priprema
- Lisnato tijesto odmrznite. Razvaljajte ga na nešto veću površinu od površine lima za pečenje, prebacite ga na prevrnuti lim i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi koju minutu (da se ne stisne previše u pečenju). Nabockajte vilicom da se ne napuhne tokom pečenja i stavite peći na 180 stupnjeva dok lijepo ne porumeni. Gotovo tijesto smjestite u lim, prethodno odrežite viškove tijesta ako ih ima.
- Jaja razdvojite. U žumanjke dodajte 30 dkg šećera od ukupne količine i vanilin šećer te dobro izradite mikserom. Zatim im dodajte brašno, gustin i pola litre ukupne količine mlijeka. Dobro izradite da dobijete smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka (1,5 l) stavite kuhati.
- Kada mlijeko zakipi, ulijte u njega smjesu sa žumanjcima neprestano miješajući. Kada se smjesa sjedini s mlijekom, kuhajte sve skupa na srednje jakoj vatri 10-15 minuta, miješajući. U početku će se krema naglo zgusnuti, a zatim postajati sve rijeđa.
- Dvije-tri minute prije kraja kuhanja kreme izradite bjelanjke u čvrst snijeg s ostatkom šećera (8 dkg). U ovom stadiju izrade bilo bi poželjno imati pomoć u kuhinji jer ste vi za štednjakom i neumorno miješate kremu :)
- Kuhanu kremu maknite s vatre i u vruću dodajte bjelanjke, sve odjednom. Laganim miješanjem (najbolje špatulom) sjedinite. Kremu sipajte na lisnato tijesto i poravnajte. Ostavite da se potpuno ohladi.
- Izradite vrhnje za šlag zajedno s kremfixom i šećerom (3 žlice). Premažite preko hladnih kremšnita. Čokoladu za kuhanje zajedno s maslacem, uljem i vodom otopite na pari. Kada se otopi malo prohladite (da ne propadne u šlag). Lagano prelijte preko šlaga i poravnajte, najbolje lopaticom za kolače.
- Cijeli kolač smjestite u hladnjak i pustite da se dobro ohladi. Prije rezanja nož umočiti u vruću vodu.
Dobar tek!