gastro postao
Ako vam je u planu raditi kolač, zašto ne isprobati legendarne, klasične kremšnite?
Napravite tradicionalne, svima poznate kremšnite, ili im dodajte jagode pa ih učinite drukčijima. Za čokoljupce - u recept ubacite i čokoladu
Sastojci:
- Šalica vode
- 65 g maslaca
- Žlica šećera
- Šalica brašna
- 4 jaja
- Šećer u prahu
Za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 150 g maslaca
- Žlica vanilin šećera
- 1/2 šalice šećera
- 2 žlice brašna
- 3 žlice gustina
Priprema:
- U posudu stavite vodu, šećer i maslac pa zakuhajte na laganoj vatri. Kad se maslac otopi, dodajte brašno i miješajte dok se ne oblikuje tijesto. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
- Zagrijte pećnicu na 200°C i premažite maslacem posudu za pečenje.
- Dodajte jedno po jedno jaje u tijesto i dobro izmiksajte. Ulijte smjesu u posudu za pečenje tako da ne bude rupa u površini. Kako biste dobili hrskavo tijesto, poškropite tijesto s malo vode. Pecite ga 30 minuta ili dok ne postane zlatno-smeđe i napuhnuto.
- Za kremu u posudu dodajte mlijeko, šećer, vanilin šećer, brašno i gustin pa zakuhajte na laganoj vatri stalno miješajući kako biste spriječili zgrušavanje.
- Maknite s vatre i ohladite.
- Dodajte maslac i dobro izmiksajte kako biste dobili pjenastu kremu. Prerežite pečeno tijesto na pola, donju polovicu premažite kremom i poklopite drugom.
- Pokrijte kolač folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. Obilno pospite šećerom u prahu.
Dobar tek!